Met actiemenu helpen we sportevenementen met verduurzamen

Sporten is gezond, brengt mensen samen en zorgt voor plezier. Daarom helpen we mee om sportevenementen in Gelderland mogelijk te maken. Samen met 6 Gelderse sportevenementen presenteren we verschillende acties die evenementen helpen (verder) te verduurzamen.
Gepubliceerd op: 15-maart-2024

Samen werken aan duurzaamheid

In 2022 startte een kopgroep van Gelderse organisatoren, onder begeleiding van provincie Gelderland, om hun evenement (verder) te verduurzamen.  Deze kopgroep bestaat uit de organisaties van:

  • World Cup BMX 
  • NN Zevenheuvelenloop
  • WK Jonge Dressuurpaarden
  • Outdoor Gelderland
  • NK Atletiek
  • EK / NK Baanwielrennen  

 Iedere organisatie verbeterde de afgelopen jaren al op zijn eigen manier. Na een nulmeting gingen zij aan de slag en verduurzaamden zij hun evenement de afgelopen jaren al meer.

Tips bij elkaar gebracht in actiemenu  

Niet alleen de koploper sportevenementen, maar ook andere Gelderse evenementen helpen we mee om te verduurzamen. Hiervoor is een actiemenu ontwikkeld. In het actiemenu zijn voor de thema's mobiliteit, energie, catering, materialen & circulariteit en water praktische verduurzamingstips te vinden waar organisatoren mee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld door het gebruik van openbaar vervoer aan te moedigen. Of door producten te hergebruiken: bijvoorbeeld door doeken te maken zonder datum, die ook een volgende editie gebruikt kunnen worden. 

Stap voor stap  

Alexander Vandevelde van de Stichting Zevenheuvelenloop is een van de 6 koplopers: “Je hoeft niet direct alles te doen maar begin stap voor stap. Eerst kijk je binnen je organisatie op welke manier je kunt verduurzamen. De belangrijkste vraag hierbij is: “Wat kan er minder of anders?” Zijn organisatie zamelde bijvoorbeeld bij de Zevenheuvelenloop in november 2023 gebruikte hardloopshirts in van deelnemers. Van deze shirts worden bij de Stevensloop van maart 2024 nieuwe hardloopshirts gemaakt. In het actiemenu zijn meer van dit soort praktische tips te vinden.

Portret Helga Witjes

Samen aan de slag

We willen dat onze inwoners kunnen blijven genieten van sportevenementen in Gelderland. Om evenementen ook in de toekomst te kunnen laten plaats vinden, helpen we mee met het verduurzamen van evenementen. De kennis die hierbij is opgedaan delen we. Zodat ook andere evenementen, groot en klein, aan de slag kunnen om stap voor stap te verduurzamen.

Helga Witjes

Gedeputeerde Sport, Economie en Financiën

Aan de slag met het actiemenu

Het actiemenu is voor alle evenementenorganisatoren te bekijken