Luisteren en vertellen bij de wolvenbijeenkomst in Barneveld

Op maandagavond 11 maart, waren er zo’n 200 bezorgde inwoners, bij de informatieavond over de wolf in Barneveld. Een avond georganiseerd door gemeente Barneveld en provincie Gelderland. Het grootste deel was dierhouder.
Gepubliceerd op: 12-maart-2024

Harold Zoet:

Mensen hebben hun zorgen goed duidelijk gemaakt. We kunnen de angst niet meteen wegnemen, maar wel vertellen wat wij en zij kunnen doen om grenzen te stellen aan de wolf.


Burgemeester Jacco van der Tak waarschuwde voor mogelijke gevolgen als inwoners het heft in eigen handen nemen om de wolf aan te pakken. 

We moeten nu roeien met de riemen de we hebben. 

Aldus Van der Tak.

Tijdens de bijeenkomst vertelde gedeputeerde Harold Zoet over het Gelderse wolvenbeleid. Inwoners konden vragen stellen aan verschillende (ervarings)deskundigen in de zaal: de Wolvencommissie Gelderland, 3 wolvenconsulenten (mensen die adviseren over wolfwerende maatregelen, uitvoeringsorganisatie van de provincies Bij12, schapenhouder Paul Aalbers, burgemeester Jacco van der Tak, gedeputeerde Harold Zoet, Erik Kofferman van de Faunabeheereenheid en wolvendeskundige en boswachter Lennart Jaspers. 

Foto's van de bijeenkomst

Uiteindelijk gingen de meeste zorgen over veiligheid van dieren en mensen, maar er waren ook andere onderwerpen. Verschillende inwoners vinden het onbegrijpelijk dat er eerst veel geïnvesteerd is, om hekken op de Veluwe weg te halen en dat er nu wolfwerende rasters moeten komen.

Een schapenhouder vertelde over zorgen om zijn bedrijf: 

Mijn keus is schapen binnenhouden, of stoppen.

Schapenhouder Paul Aalbers werkt inmiddels helemaal wolfwerend, maar was het ermee eens dat de hele tijd hekken verplaatsten eigenlijk onbetaalbaar en dus vaak onhaalbaar is. 

Een recreatieondernemer geeft aan, dat zij vragen krijgt over veiligheid: 

De vragen komen al. Wat zeg ik tegen mijn gasten? 

Volgens oud-boswachter Lennart Jaspers vormt de wolf geen gevaar. 

De wolf is onderdeel van onze natuur. Hij hoort hier en mijdt van nature mensen. Waar de grens dan ligt is een interessante vraag.

Het is niet zo zwart/wit

Ik hoor vaak de vraag: ben je vóór of tegen de wolf? Alsof het zwart/ wit is, maar daartussen zit een grote grijze ruimte. Een aantal wolven in Gelderland kan prima, maar we moeten wel een grens stellen.

Aldus gedeputeerde gedeputeerde Harold Zoet aan het eind van de avond

Provincie Gelderland

Dit was de 5e informatieavond over de wolf in Gelderland. Binnenkort zijn er ook bijeenkomsten in Ede en Oldebroek.