Lopend of fietsend naar school

Lopend of fietsend naar school is beter voor jouw gezondheid en die van je omgeving. Daarbij zorgen minder auto’s in de schoolomgeving voor een verkeersveilige schoolomgeving. Daarom gaan 5 basisscholen met de ‘High-Five methode’ kinderen én ouders verleiden: om te wandelen of fietsen.
kind scant high five polbandje
Gepubliceerd op: 23-september-2022

Hoe het werkt? De kinderen krijgen een slim polsbandje en hiermee kunnen zij ‘High-Five palen’ scannen. Deze palen staan op punten waar geen auto’s komen. Bij elke paal die ze scannen, verdienen ze punten. Deze punten zijn te gebruiken in een spel, waarmee de kinderen leuke prijzen verdienen. Denk aan: een zwembadticket, extra speeltijd of wat gezonde snacks. Hierover zijn pér school afspraken gemaakt. 

Blij met deze proef

Lopend of fietsend naar school is niet alleen gezond. Het is een schone vorm van mobiliteit, die óók nog zorgt voor minder auto’s rond scholen. En dát is weer verkeersveiliger: een echte win-win-win-situatie dus. Daarom ben ik blij met deze proef en benieuwd naar de ervaringen.

Helga Witjes

gedeputeerde Mobiliteit

High-Five methode

Er is aan Gelderse gemeenten gevraagd, om scholen bij ons aan te melden voor deze ‘High-Five-methode’. De belangstelling van gemeenten was groot! Uiteindelijk zijn er 5 verschillende scholen geselecteerd.  

Aftrap

Op maandag 26 september geeft superheld ‘Five’ (van het project) de aftrap bij de deelnemende Arnhemse scholen: ‘de Boomhut’ en ‘de Laarhorst’. Op andere scholen vond de aftrap al eerder plaats. Zo was op 5 september een aftrap op ‘de Vossenburcht’ in Nijmegen. En op 6 september vond dit plaats in Aalten bij ‘de Triangel’ en in Doetinchem bij basisschool 'de Haven’. 

Vervolg

Binnen de deelnemende gemeenten gaan we ervaring opdoen met deze methode. We ontvangen eind dit jaar de eerste resultaten, en gaan dan kijken of we hiermee door willen én kunnen gaan.