‘Keuze Vrijheid’ over oorlogsverhalen Gelders Rivierengebied

Het project ‘Keuze Vrijheid’ van Gemeente Overbetuwe ontvangt € 177.250 van provincie Gelderland. Met dit bedrag worden de oorlogsverhalen van de inwoners uit het Rivierengebied verzameld en tentoongesteld in het kader van ‘80 jaar Vrijheid’. De opening van de Outdoor Expo is in april 2025.
Gepubliceerd op: 12-april-2024

Historische informatie verzamelen 

De bevolking van het Rivierengebied kreeg het flink te verduren in de Tweede Wereldoorlog. En zijn veel voorwerpen en verhalen van inwoners uit de regio beschikbaar. Familiefoto’s, archiefstukken en krantenartikelen uit de Tweede Wereldoorlog en het daarbij behorende familieverhaal worden verzameld. Het project gaat over persoonlijke ervaringen die het leven van mensen voorgoed veranderden "Inwoners van nu willen we raken met de dilemma’s van toen”. “We brengen het gesprek op gang over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en onze vrijheid”, aldus gemeente Overbetuwe. 

80 jaar vrijheid

Mooi om te zien dat gemeenten samen hun verleden oppakken én zichtbaar maken 80 jaar nadat we bevrijd zijn. Zo wordt de verbinding gemaakt met nieuwe generaties, want vrijheid is een werkwoord. Het verdient ieder jaar weer aandacht.

Peter Drenth, gedeputeerde Vrijheid

Provincie Gelderland

Beleefbare familieverhalen 

De volgende activiteiten worden georganiseerd om de familieverhalen uit het Rivierengebied te herbeleven: 

  • een verhaal vertellen over de strijd en het leed in het Rivierengebied 
  • persoonlijke verhalen ophalen met de Radboud Universiteit 
  • een website en een video maken  
  • een Outdoor Expo (buiten tentoonstelling) in 7 gemeenten houden 
  • audioverhalen met daarin keuzemomenten van toen en nu beluisteren 
  • Partners verbinden op dit thema 
  • Fiets- en wandelroutes verbinden met 'Keuze Vrijheid’ 

Provincie Gelderland en de Tweede Wereldoorlog 

De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen in Gelderland achter. Van september 1944 tot en met mei 1945 was de provincie het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met Operation Market Garden en eindigde met de Duitse overgave. Provincie Gelderland geeft naast geld ook aandacht aan vrijheidsprojecten. Zo vergroten we het besef dat 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen.