Het Fermentatielab ondersteunt ondernemers bij eiwittransitie

Provincie Gelderland draagt bij aan het Fermentatielab. Hier kunnen ondernemers gebruikmaken van apparatuur en kennis voor fermentatie van voedsel. Fermenteren is het bewerken van plantaardig voedsel met bacteriën en schimmels, zodat het andere eigenschappen krijgt.
schaaltjes met dipjes erop
Gepubliceerd op: 30-september-2022

Het Fermentatielab beschikt (naast 3 tuinkassen en 5 waterbassins om voedsel op water te kweken) óók over een professioneel laboratorium. Ondernemers (zowel starters als ervaren) kunnen deze onderzoeksmogelijkheden huren. Daarmee kunnen zij   innovaties verder ontwikkelen en testen. De kennis en inzichten helpen bij het versnellen van voedselinnovaties die gebruikmaken van fermentatietechnieken. 

Voldoende en duurzaam voedsel

Innovaties, die helpen bij het oplossen van de problemen van deze tijd, steunen we graag als provincie.  Daarom stimuleren we gezonde en duurzaam geproduceerde voeding. Regio FoodValley staat bekend om een sterke samenwerking tussen starters, het bedrijfsleven, kennis- en onderzoeksinstellingen zoals WUR, NIZO en nu ook het Smaakpark. De Gelderse economie vormt daar een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe technologieën, producten en diensten. De gedeelde onderzoeksfaciliteiten van het Fermentatielab dragen daaraan bij. 

Toegankelijk voor andere ondernemers

Het delen van voorzieningen, zoals laboratoria en andere onderzoeksmethoden, wordt hiermee ook toegankelijk voor andere ondernemers. En dat helpt ondernemers bij hun onderzoeken voor de ontwikkeling van nieuwe producten. En deze techniek een draagt bij aan de eiwittransitie van voeding. Hoe mooi is dat in onze zoektocht naar voldoende voedsel voor iedereen! 

Helga witjes

Gedeputeerde provincie Gelderland

Benutten kracht bedrijfsleven

De vernieuwingskracht van Gelderse ondernemers is broodnodig om oplossingen te vinden voor de problemen van deze tijd. Zoals voldoende en duurzaam geproduceerd voedsel voor iedereen. Want het zijn vaak ondernemers, die op basis van beschikbare kennis en onderzoeken, kansen zien voor nieuwe producten en productieprocessen. En daarmee helpen ze niet alleen bij het vinden van oplossingen voor de problemen van nu. Dit ondernemerschap zorgt ook voor nieuwe bedrijvigheid, met verdienkansen voor ondernemers en werkgelegenheid. Daarmee zijn ondernemers onmisbaar bij de grote transities op het gebied van voldoende voedsel. En ook bij veranderingen op het gebied van energie en klimaattransitie, gezond en langer leven, grondstoffenschaarste én het digitaliseren van werk- en productieprocessen zijn ondernemers onmisbaar. 

Het Fermentatielab wordt opgezet door Smaakpark BV in Ede. De bijdrage van €477.150,- op een totaal van €954.300,- komt uit de Regiodeal Foodvalley.

Foto nieuwsbericht: Maarten Weij