Hergebruik en netbewust laden: Park&Charge wint aanbesteding overname 191 laadpalen

Laadpaalexploitant Park&Charge gaat 191 bestaande laadpalen in 10 Gelderse gemeenten en gemeente Veenendaal vernieuwen, beheren en exploiteren. De bestaande laadpalen worden zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Ook gaan de laadpalen slim, netbewust laden.
Gepubliceerd op: 8-mei-2024

Laadpalen opnieuw gebruiken 

Het is voor de eerste keer in Nederland dat op deze schaal laadpalen opnieuw worden gebruikt. In plaats van de bestaande laadpaal te verwijderen en te vervangen voor een nieuwe laadpaal, vervangt Park&Charge alleen de onderdelen van de laadpaal waarvoor dat nodig is. Volgens Jeroen Roeloffzen, CEO bij Park&Charge moeten er in Nederland tot 500 laadpalen per dag bijgeplaatst worden om alle elektrische auto’s in 2030 te kunnen laden. Dat halen we alleen als we de bestaande palen blijven gebruiken en ondersteunen. 

Start netbewust laden 

Ook nieuw voor de gemeenten is het toepassen van slim, netbewust laden op de laadpalen. Binnen de landelijke samenwerking van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur ontwikkelden overheden, marktpartijen en netbeheerders een landelijke aanpak die op deze laadpalen wordt toegepast.  

Met netbewust laden kan de hoeveelheid stroom die naar de laadpalen gaat worden aangepast als dat nodig is. Als er te weinig ruimte is op het stroomnet, leveren de laadpalen tijdelijk minder stroom of even helemaal geen stroom. 

Door netbewust laden maken we ruimte op het zeer volle stroomnet in Gelderland.

Die ruimte hebben we nodig voor het groeiende aantal elektrische auto’s maar ook voor de bouw van nieuwe woningen en het verduurzamen van huidige woningen en bedrijven. Elektrische auto’s kan je ook goed op andere momenten laden, als er wel ruimte beschikbaar is. Zo benutten we het stroomnet beter en helpen we voorkomen dat de stroom uitvalt, nu en in de toekomst.

Klaas Ruitenberg

Gedeputeerde provinciale infrastructuur

NAL-regio Oost 

Samen met provincie Overijssel werken we als regio Oost-Nederland aan de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Vanuit deze samenwerking en op verzoek van de gemeenten organiseerden we een Europese aanbesteding voor de vervanging, het beheer en de exploitatie van 191 laadpalen. Het gaat om bestaande laadpalen, er komen geen nieuwe laadlocaties bij vanuit deze aanbesteding. 

De laadpalen staan in de gemeenten Apeldoorn, Barneveld, Ede, Nijkerk, Nijmegen, Overbetuwe, Rheden, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Zevenaar.  

Park&Charge 

Park&Charge is met bijna 5.000 laadpalen in 200 gemeenten een vertrouwde speler in het elektrisch rijden landschap. Met het toevoegen van deze 191 laadpalen maakt Park&Charge haar missie om iedereen overal elektrisch te kunnen laten rijden weer een stukje meer waar.