Gelders cultureel talent begeleiden tot prof

Het moet voor makers in de cultuursector aantrekkelijk zijn om in Gelderland te blijven wonen en werken. En we willen makers helpen om zich te ontwikkelen van beginnend tot professioneel maker.
Gepubliceerd op: 15-april-2024

Om uit de praktijk te horen wat hiervoor nodig is, sprak gedeputeerde Peter Drenth met Gelderse makers, tijdens een bezoek aan Theater aan de Rijn in Arnhem. 

Positief over Gelderland 

Gelderse makers zijn positief over Gelderland: ze ervaren veel vrijheid om zich te ontwikkelen. Er is ook ruimte voor makers om zich te vestigen. Ook zijn makers positief over de ondersteuning van talentontwikkeling door de provincie. Dat is ook een belangrijk aandachtspunt in ons beleid, omdat we makers gelijke kansen willen geven om hun talent te ontwikkelen. Talenten van nu zijn de makers die in de toekomst op grote podia staan of mooie exposities geven. Daarmee inspireren ze zelf weer nieuw talent. 

Grote stap naar professionele maker 

Makers gaven aan dat de stap naar professioneel werk soms lastig is te maken. Bijvoorbeeld omdat het voor podia risicovol is om relatief onbekende beginnende dansers, muzikanten of theatermakers toe te voegen aan programma's. Ook ligt bij talentontwikkeling de focus nu vaak op de artistieke ontwikkeling, terwijl de zakelijke ontwikkeling van makers net zo belangrijk is. Daarover vertelden onder anderen choreograaf en danser Jefta Tanate, muzikanten Mariam Tempelman en Anne-Roos van der Meijden van het muzikale duo Boter bij de Vis en de slagwerkers van Ensemble Suol Percussion met onder andere Wessel Kruisselbrink, Helmer Bijl en Mark Boessenkool. Ook beeldend kunstenaars en schrijvers hebben met dit vraagstuk te maken. Dat vertelden street artist Xander van Soelen, beeldend kunstenaar Meike Legêne en schrijver Thom Wijenberg.  

Portret Peter Drenth

Ongekend veel talent

Binnen Gelderland is er ongekend veel talent en hebben we talentvolle makers die beroepsmatig verder willen binnen de kunst- en cultuursector. Als mijn gesprek met makers iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat het niet vanzelf gaat wanneer talent zich tot professional wil ontwikkelen. Veel makers vertrekken uit onze provincie omdat ze hopen elders meer kans te hebben. Dat is doodzonde, want er zijn kansen in Gelderland en veel potentieel publiek. Ik wil van makers horen hoe we als provincie een rol kunnen spelen om hen te ondersteunen en waar makers in de praktijk tegenaan lopen.

Peter Drenth

Gedeputeerde Erfgoed en Cultuur

Gelijke kansen 

Eén van de belangrijke doelen van ons cultuurbeleid is om talenten de kans te geven te groeien en makers te helpen om zich te ontwikkelen tot een professionele maker, die in de cultuursector een een goed inkomen kan verdienen. We stimuleren talentontwikkeling op verschillende manieren, bijvoorbeeld door onze subsidie voor professionele makers en door het versterken van talentnetwerken zoals Poppunt Gelderland. Daarnaast ondersteunen we Gelderse ontwikkelinstellingen Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) en De Nieuwe Oost, die makers helpen om een professionele stap te maken. 

Zakelijke ondersteuning 

De bijeenkomst laat zien dat beginnende makers vooral behoefte hebben aan ondersteuning bij de zakelijke kant van maken. Waarbij netwerken heel belangrijk zijn om contacten te leggen in de sector en voor makers om van elkaar te leren. Daarnaast willen makers experimenteren en vernieuwen, maar zijn de financiële risico’s hiervoor vaak te groot. Een oplossing zou kunnen zijn dat de provincie hiervoor bijvoorbeeld leningen verstrekt. We nemen de inbreng uit het bezoek mee in de aanscherping van het beleid de komende maanden. Na de zomer komen we met de uitwerking van ons erfgoed- en cultuurbeleid.