Gelderland verwelkomt de wereld tijdens WK Volleybal Vrouwen

Het WK Volleybal voor Vrouwen is een groot Gelders feest, met activiteiten en reuring door heel Gelderland. “Samen met onze gemeenten verwelkomen we de wereld, hier in onze provincie. Hartstikke mooi!”, aldus sportgedeputeerde Jan Markink.
teamfoto van Kameroen
Gepubliceerd op: 30-september-2022

De 31 Gelderse gastgemeenten ontvangen de 24 landenteams die deelnemen aan het WK Volleybal met open armen. De speelsters aten samen met jeugdteams. En een heleboel kinderen werkten zich in het zweet tijdens clinics met de nationale teams van Kameroen en China.

Welkom in Gelderland

Alle deelnemende teams kregen deze week een warm welkom de Gelderse provincie. De Colombiaanse ploeg ging op bezoek bij een kaasboerderij. Duiven en Zevenaar heette het Duitse team een warm welkom op een vol plein. Spelers uit Brazilië verblijven in Wijchen, wat zich deze week omdoopte tot ‘Copacabana tussen Maas en Waal’. Het Argentijnse team werd welkom geheten bij ‘de Zwiepse Molen’, in gastgemeente Lochem. En ze ontvingen Achterhoekse klompenpantoffels als cadeau. Renkum is tijdens dit WK: #KameRenkum, om zo het nationale team van Kameroen welkom te heten. 

Verschillende activiteiten

In totaal organiseerden de 31 Gelderse gastgemeenten al zo’n 450 verschillende activiteiten rondom het WK Volleybal. Tijdens het WK ook met de deelnemende landenteams. Zo dineerden alle teams een keer met jonge volleyballers. En dat is niet de enige activiteit. Het Chinese team gaf voor ruim 100 jeugdleden (van verschillende verenigingen uit de omgeving van Ede) een clinic. Het hele team van Kameroen was aanwezig in Renkum, om kinderen van de lokale volleybalvereniging tips te geven. En het team van Thailand gaf een clinic aan een grote groep kinderen in Oldebroek. Doordat de landenteams door heel Gelderland heen gehuisvest zijn, wordt het WK door de hele provincie heen gevierd. “Dat was ook het doel”, vertelt Jan Markink. “We wilden het voor dorpen en steden mogelijk maken om een mondiaal evenement naar zich toe te halen, en mee te vieren. Als ik dan zie wat er overal is gedaan en gebeurt, vind ik dat prachtig: beachvolleybaltoernooien, clinics op basisscholen én jeugdsporters die dineren met hun gastteam.”

Jan Markink

Trots dat heel Gelderland meedoet

Ik ben trots dat heel Gelderland meedoet aan het WK. Nóg trotser ben ik, op de reuring en de activiteiten die plaatsvinden in alle Gelderse gemeenten die een team huisvesten. Elke gemeente is op haar eigen manier gastheer voor het WK. Samen maken we er 1 groot Gelders feest van. En we laten zien dat Gelderland de mooiste provincie van Nederland is.

Jan Markink

Gedeputeerde Sport

Trainingen van toppers

Met de openingslunch in Ede en de teampresentatie in Apeldoorn, barstte vorige week het WK Volleybal los in Gelderland. In Arnhem draaide afgelopen week alles om de (volley)bal. Niet alleen in het Gelredome, waar de 1e ronde wedstrijden van het WK Volleybal plaatsvonden, maar ook in de binnenstad. Voor het Huis der Provincie waren de hele week sportieve en culturele activiteiten in ‘het Beach Stadion’. Iedereen kon meedoen. Zo waren er toernooien tussen gehandicapte sporters en zitvolleybal wedstrijden voor minder valide sporters.