Gelderland koploper in organiseren duurzame sportevenementen

Op de openingsdag van het WK Volleybal Vrouwen in Arnhem werd vrijdag 23 september 2022 het startsein gegeven voor het Programma Duurzame en Circulaire Topsportevenementen. De sportsector gaat de komende 4 jaar topsportevenementen meer duurzaam en circulair maken.
Groep mensen poseren voor de foto
Gepubliceerd op: 26-september-2022

Provincie Gelderland werkt al langer aan het verduurzamen van sportevenementen en loopt landelijk voorop. Met het versnellingsprogramma willen topsportevenementen de klimaatdoelen halen, met als uiteindelijke doel volledig CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030. De focus ligt op 5 thema’s: mobiliteit, grondstoffen, water, energie en eten en drinken. 

Gelderse koplopers

In Gelderland en Brabant loopt al een proef om sportevenementen te verduurzamen. 5 jaarlijkse evenementen in Gelderland doen hieraan mee: 

  • NK Atletiek
  • WK Jonge Dressuurpaarden
  • World Cup BMX
  • NN Zevenheuvelenloop
  • NK Baanwielrennen

De 5 sportevenementen komen met begeleiding van More2Win en Copper8 regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast wordt per evenement een reductieplan opgesteld voor een duurzamer sportevenement.

Gedeputeerde Markink: “Bij sportevenementen valt nog veel te winnen. De focus ligt nu vaak op het vervangen van de plastic bekertjes, maar er kan veel meer. De Zevenheuvelenloop gebruikt bijvoorbeeld elektrische auto’s en deelname is goedkoper voor mensen die geen medaille hoeven.”

CO2-monitor

Om te weten hoe duurzaam topsportevenementen nu zijn en de voortgang bij te houden, is een monitor ontwikkeld. More2Win maakte voor ons al een CO2-monitor. Deze ervaringen en kennis zijn verwerkt in een nieuwe landelijke CO2-monitor. 

Gezonde, duurzame voeding

Programma Duurzame en Circulaire Topsportevenementen is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en een groep van sportorganisaties en bedrijven. Partijen werken onder andere aan een haalbaarheidsstudie voor gezonde voeding op (top)sportevenementen en een monitor om de voortgang in gezond aanbod bij te houden. 

Op het WK Volleybal Vrouwen is gezonde en duurzame voeding een belangrijk thema. Tijdens de wedstrijden in GelreDome komt dit samen in het Gelre Food Plaza. We willen mensen hier laten zien wat er allemaal kan met duurzaam, gezond en lekker eten.

Gelderse aanpak breed opgepakt

Ik ben blij dat onze Gelderse aanpak breder opgepakt wordt. Als we de krachten bundelen, kunnen we sneller verduurzamen.

Jan Markink

Gedeputeerde Sport

Bij de aftrap zetten verschillende partijen uit de Nederlandse sportwereld hun handtekening onder het streven naar CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030.