Gelderland kijkt terug op succesvol WK Volleybal

Miljoenen tv-kijkers en in totaal 125.000 toeschouwers genoten van het WK Volleybal voor Vrouwen. In Gelderland is het evenement ook gebruikt om maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen.
Stadion met volleybalwedstrijd
Gepubliceerd op: 17-oktober-2022

Met de winst van Servië tegen Brazilië in een uitverkocht Omnisport (6.500 toeschouwers) in Apeldoorn kwam een einde aan 3 weken topvolleybal in Nederland. “We kunnen heel trots terugkijken op wat we 3 weken lang met alle betrokken partijen hebben neergezet”, zei toernooidirecteur Manon Flier na afloop. “Dit WK heeft voor heel veel positieve aandacht gezorgd.”

Aandacht voor gezonde voeding en bewegen

Met thema’s als bewegen, gezonde duurzame voeding en daaraan gekoppelde activiteiten, bewees het WK Volleybal veel meer te zijn dan alleen een groot internationaal sporttoernooi. Het Gelre Food Plaza met verantwoorde catering en duurzame voeding was het middelpunt van de fanzone bij GelreDome, waar ze de 1e week speelden. Bijna 12.000 gerechten verdwenen in  de magen van de volleybalfans. 

Veel sportevenementen voor Gelderlanders

In totaal waren 300 verenigingen op een of andere manier betrokken. 89 uit Gelderland, waar het toernooi begon (Arnhem) en eindigde (Apeldoorn). In Gelderland werden de afgelopen weken ruim 700 evenementen naast het toernooi georganiseerd. Dankzij het WK zijn inmiddels 39 netsportvelden aangelegd in Gelderse gemeenten, waar ook nog eens 300 activiteiten in wijken werden georganiseerd. De Volleybalbus werd 52 keer ingezet bij verenigingen, evenementen en lokale activiteiten in Gelderland. De Nederlandse volleybal-internationals verzorgden eerder dit jaar 20 kennismakingslessen bij basisscholen en net zoveel clinics bij lokale volleybalclubs.

Heel Gelderland deed mee

Ook de relatief kleinere Gelderse gemeenten werden betrokken bij het evenement, doordat de 24 deelnemende landen in 31 gemeenten werden ondergebracht. Zo communiceerde Renkum al vrij snel de hashtag ‘KameRenkum’, als ludieke verwijzing naar Kameroen. Wijchen was als gastheer van Brazilië ‘Copacabana aan de Maas en Waal’. En in Lochem werd een Argentijnse dag georganiseerd. Ook de speelsters van de deelnemende landen zelf droegen enthousiast bij. Zo gaf het Chinese team een clinic in Ede en het Keniaanse team in Epe. 

Jan Markink

Gelukt wat we voor ogen hadden

We wilden het voor dorpen en steden mogelijk maken om een mondiaal evenement naar zich toe te halen, en mee te vieren. Als ik zie wat er overal is gedaan, kan ik niet anders zeggen dan dat het is gelukt wat we voor ogen hadden.

Sportgedeputeerde Jan Markink

provincie Gelderland