Gelderland heet EK Baanwielrennen welkom! 

De Europese Kampioenschappen Baanwielrennen vinden 10 tot en met 14 januari 2024 plaats in Omnisport Apeldoorn. In de aanloop naar dit topsportevenement vonden al verschillende activiteiten plaats.
Gepubliceerd op: 8-januari-2024

Maatschappelijk programma rondom EK

In Apeldoorn strijden de beste baanwielrenners van Europa om startbewijzen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. We vinden het belangrijk dat naast de wedstrijden op de baan er ook een uitgebreid maatschappelijk programma plaats vindt. De afgelopen maanden namen kinderen dan ook deel aan verschillende dikke banden races in Gelderland. Op scholen, verenigingen en pumptracks (wielerbaantjes) in de wijken kon iedereen meedoen aan demonstraties en kennismakingslessen. Ook bedrijven deden mee aan speciale fietstrainingen voor hun medewerkers en voor creatieve Gelderlanders werden fotografiecursussen georganiseerd. 

Gelderse medaillekansen  

De blikvanger van de huidige Nederlandse ploeg is Harrie Lavreysen. Hij is in zijn eigen woonplaats komende week favoriet voor de onderdelen sprint en keirin. Bovendien maakt hij met de Nederlandse ploeg kans op een goede medaille in de teamsprint. Een andere kandidaat voor goud is Jan-Willem van Schip uit Wageningen. Hij rijdt samen met Youri Havik de koppelkoers. Het duo is wereldkampioen op dit onderdeel. De derde Gelderse deelnemer is Roy Eefting uit Harderwijk, die meedoet op het onderdeel scratch.

Vrijwilligers op het podium  

Zonder vrijwilligers, geen sport. Daarom huldigen we samen met de organisatie tijdens het EK Baanwielrennen niet alleen de medaillewinnaars, maar geven we ook vrijwilligers letterlijk en figuurlijk een podium. Na de laatste medaille uitreiking van de dag is er een ontmoeting tussen een vrijwilliger en topsporter.  

Koploper op duurzaamheid

Wij helpen mee om de sportevenementen in Gelderland te verduurzamen. Om deze verduurzaming te versnellen, is in de afgelopen coalitieperiode een kopgroep van 5 Gelderse evenementen organisatoren opgezet. Het EK Baanwielrennen is een van deze koplopers. Alle duurzame maatregelen die de organisatie treft zijn te vinden op de www.ekbaanwielrennen.nl/duurzaamheid

Eerste van 3 EK’s in Gelderland  

Na het EK Baanwielrennen vinden er dit en volgend jaar nog 2 Europese Kampioenschappen plaats in Gelderland. Van 12 tot en met 18 augustus 2024 zijn we gastheer van het EK Beachvolleybal. Daarna komen van 6 tot en met 9 maart 2025 de beste Europese atleten naar Gelderland voor het EK Atletiek Indoor.

Portret Helga Witjes

Meer dan alleen topsport

Met het EK Baanwielrennen laten we zien dat een groot internationaal sportevenement zoveel meer is dan alleen de prestaties van topsporters. Het brengt mensen echt samen en geeft plezier. Door een uitgebreid programma van activiteiten in de aanloop naar het evenement brengen we onze inwoners in beweging. Zo hebben veel kinderen kennis kunnen maken met sport. Wie weet zien we die kinderen over een paar jaar op een volgend EK baanwielrennen! 

Helga Witjes

Gedeputeerde Sport

Meer informatie over EK Baanwielrennen 2024

Voor meer informatie over bijvoorbeeld het programma, bezoek de website van het EK Baanwielrennen 2024