Gelderland gepresenteerd bij de Grüne Woche

Bij de opening van de internationale landbouw- voedselbeurs de Grüne Woche viel Gelderland op. Landbouwgedeputeerde Harold Zoet en gedeputeerde Peter Drenth van toerisme onthulden bij het Nederlands paviljoen de Gelderse bijdrage van het pop-up museum Land of Future Food: Lekker Lupine. Lupine is een peulvrucht.
Gepubliceerd op: 19-januari-2024

De Grüne Woche 

De Grüne Woche is hét trefpunt voor de Duitse en internationale landbouw- en voedselsector. Dit is een belangrijke sector voor Nederland. Daarom presenteert Nederland zich hier elk jaar in een eigen paviljoen. De beurs ging vandaag open en het Nederlands paviljoen werd officieel geopend door minister Piet Adema. De provincies openden daarna het pop-up museum in het paviljoen. Daarin wordt per provincie het eten van de toekomst gepresenteerd. Gelderland wordt vertegenwoordig door Lekker Lupine. 

Eten van de toekomst 

Het innovatieve agrobedrijf Lekker Lupine teelt lupine en maakt hier verschillende producten van. Deze peulvrucht is lekker, veelzijdig en eiwitrijk. Goed voor de boer, het klimaat en je gezondheid. Wij ondersteunen Lekker Lupine financieel.  

Het belang van eten 

Door internationale ontwikkelingen is voedselzekerheid een belangrijk thema. Wij willen daarom meer aandacht voor het belang van voedselmakers. “Hier op de Grüne Woche zie je heel goed hoe belangrijk eten is voor ons. Niet alleen zijn om de maag mee te vullen, maar het is ook belangrijk cultureel erfgoed waar we trots op zijn”, aldus Gedeputeerde Harold Zoet.

Streekeigen voedselproducten zijn ook belangrijk voor de toeristische sector," aldus gedeputeerde Peter Drenth. "Agrotoerisme is er in allerlei vormen in Duitsland en Nederland. Ik zie kansen om samenwerking met onze buren hierin te verkennen."

De Grune Woche is van 19 tot 28 januari te bezoeken in Berlijn. 

Video 'Lekker lupine'

De initiatiefnemers van Lekker Lupine hebben een vernieuwend concept ontwikkeld. Ze dragen met de lupineboon bij aan een oplossing voor de klimaatopgave en leveren een bijdrage aan de eiwittransitie. Wij ondersteunen agrarische ondernemers die werken aan een gezonde toekomst voor hun bedrijf en hun omgeving. In de video vertellen de initiatiefnemers meer over Lekker Lupine.