Eerste landelijke talentcentrum voor sporters met visuele beperking

Op 16 december 2023 werd in Apeldoorn het Multi Talent Centrum voor sporters met een visuele beperking feestelijk geopend in combinatie met een open dag. In Nederland is dit de eerste locatie waar visueel beperkten verschillende sporten kunnen beoefenen.
Gepubliceerd op: 18-december-2023

Hoogwaardige trainingsfaciliteiten  

Bij de FSG Sportcampus in Apeldoorn kunnen talentvolle sporters met een visuele beperking in het Multi Talent Centrum (MTC) gebruik maken van hoogwaardige trainingsfaciliteiten voor verschillende sporten. Vanaf september 2023 begonnen de voorbereidingen en trainingen. Aan sporters met een visuele beperking wordt op dit moment blindenjudo aangeboden. Op korte termijn volgen Goalball en Blindenvoetbal.  Deskundige trainers bieden training en ondersteuning aan talentvolle sporters, zodat zij zich kunnen ontwikkelen op nationaal en internationaal niveau.

MTC Apeldoorn feestelijk geopend  

Het MTC is een gezamenlijk initiatief van ex-topjudoka Danielle Vriezema en Gehandicapten Sport Nederland vanuit het programma Zichtbaar Sportief. Het is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Gelderland. Dos Engelaar (directeur Gehandicaptensport Nederland) opende op 16 december 2023 samen met Helga Witjes (Gelders gedeputeerde Sport) deze voor Nederland unieke locatie. Alleen in Apeldoorn kunnen talentvolle sporters meerdere sporten beoefenen.  

Portret Helga Witjes

Toegankelijker sporten

Ik ben trots dat we met onze bijdrage dit Multi Talent Centrum in de provincie Gelderland mogelijk maken.  Hoe mooi zou het zijn als de talenten, die hier kunnen sporten, over een paar jaar medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Helga Witjes

Gedeputeerde Sport

Verhogen sportdeelname talenten met visuele handicap  

De Gehandicapten Sport Nederland en de Gelderse Sport Federatie zijn samen met provincie Gelderland de uitdaging aangegaan om de sportdeelname van talentvolle mensen met een visuele handicap te verhogen. En om de belemmeringen die zij hierbij ondervinden, uit de weg te nemen. Tot nu toe waren er voor  sporters met een (visuele) beperking nauwelijks specifieke sportprogramma’s. Doordat het een kleinere groep betreft en het om kleinere sporten gaat, worden kansen en mogelijkheden niet snel opgepakt. Geschikte accommodaties zijn vaak lastig te vinden. Deskundig kader die de doelgroep goed aanvoelt is beperkt beschikbaar en ook het vervoer naar de accommodaties is vaak een belemmering. Daar komt nu verandering in.

Ontdekken van sporttalent  

In Gelderland kan iedereen, met of zonder beperking, zijn eigen sport- en beweegtalent ontdekken. Topsport Gelderland ondersteunt Gelderse sporttalenten in 16 talentprogramma’s in 10 verschillende sporten. Vanuit de subsidieregeling voor regionale talentprogramma’s dragen we bij aan het Multi Talent Centrum voor talenten met een visuele beperking. Naast onze bijdrage dragen ook Gehandicapten Sport Nederland, Nationaal Fonds voor de Sport, Bartiméus Fonds, Stichting VI Foundation en de gemeente Apeldoorn bij om deze unieke eerste sportlocatie voor visueel beperkten mogelijk te maken.

Samenwerken of onderdeel worden van het MTC in Apeldoorn? 

Sportverenigingen, sporters, coaches, trainers en organisaties die interesse hebben, willen samenwerken of onderdeel worden van het MTC kunnen contact opnemen via mtcapeldoorn@zichtbaarsportief.nl.