Dienstregeling noodconcessie Veluwe-Zuid vastgesteld (Ede en omgeving)

Vervoerder Hermes gaat in Veluwe-Zuid (gebied rond Ede) per 11 december 2022 de dienstregeling verzorgen van de stads-en streekbussen. Door onzekerheden over aantallen reizigers, de rijksbijdrage en prijsstijgingen komen er minder busritten.
dienstregeling.jpeg
Gepubliceerd op: 23-november-2022

Voorbeelden lijnverandering 

Buslijn Arnhem-Apeldoorn (C2) rijdt op werkdagen na 19.00 uur, 1 keer per uur. In plaats van 2 keer per uur. Dit geldt ook op zaterdag vóór 10.00 uur en na 19.00 uur. En zondag, de hele dag. Gemiddeld maken 6 tot 7 reizigers gebruik van deze ritten. Het alternatief is een eerdere of latere rit nemen. 

Buslijn 303 van Ede naar Wageningen gaat in de spits definitief 6 keer per uur rijden, zoals nu ook al het geval is. Buiten de spits wordt dit 4 keer per uur. Wel worden hier 21 meter bussen ingezet. Zijn er toch te veel reizigers in de spits, dan komt er een Campuspendel. 

Stadslijn 6 in Ede wordt opgeheven. De alternatieven hiervoor zijn stadslijnen 1, 2 en de streeklijn 108. Ook lijn 89 tussen Veenendaal De Klomp-Wageningen verdwijnt. De frequenties op de stadslijnen 1 en 2 in Ede, gaan naar maximaal 2 keer per uur. Na 19.00 uur 1 keer per uur. De reizigersaantallen op deze ritten zijn beperkt (3-5 per rit). Alternatieven zijn eerdere of latere ritten. 

Verbeterplannen volgend vervoerplan

Voor de volgende reguliere wijzigingen in de dienstregeling heeft de vervoerder al enkele verbeterplannen. Zoals het verbeteren van de aansluiting van lijn 5: Veenendaal De Klomp en lijn 303: een route over de Campus. 

Advies reizigersorganisatie ROCOV

Door de aanbestedingsprocedure had Hermes maar zeer kort de tijd om de dienstregeling in te voeren. De reizigersorganisatie ROCOV heeft pas achteraf advies uit kunnen brengen over de nieuwe dienstregeling. Daarom spraken de vervoerder en ROCOV af dat hun advies meeweegt bij het eerstvolgende wijzigingsmoment. Dit is de meivakantie in 2023: van 29 april t/m 7 mei.

Budget concessie

De vervoerder blijft met deze dienstregeling binnen het door de provincie vastgestelde budget van €26,4 miljoen per jaar, voor de noodconcessie Veluwe Zuid. Het aantal dienstregelingsuren is 7% lager dan in de vorige concessie. Het aantal reizigers is ook nog steeds minder, door de effecten van de Covid-19 pandemie. 

Reizigersinformatie

Vervoerder Hermes verzorgt de informatie naar de reizigers.