Dienstregeling bus Veluwe, Apeldoorn, Harderwijk wijzigt

De dienstregeling van bussen op de Veluwe én de stadsdienst Apeldoorn en Harderwijk wijzigt per 14 april 2024. De dienstregeling wordt betrouwbaarder door deze aanpassing. Nu is er te veel onverwachte rituitval. Deze gewijzigde dienstregeling duurt tot 15 december 2024.
Gepubliceerd op: 27-maart-2024

Personeelstekort 

De reiziger moet erop kunnen rekenen dat de bus rijdt op het afgesproken tijdstip. Op de Veluwe, in Apeldoorn en in Harderwijk verzorgt vervoerbedrijf EBS het busvervoer. Er vallen nu te veel ritten uit. Dit heeft te maken met personeelstekort. Dit probleem speelt ook bij andere vervoerbedrijven.  

Betrouwbaarheid 

Samen met de provincies Overijssel en Flevoland hebben we besloten dat EBS (het bedrijf dat de bus rijdt) minder busritten mag rijden én busritten mag wijzigen zodat er wél een betrouwbare dienstregeling is. De gewijzigde dienstregeling voldoet aan de uitgangspunten van het Programma van Eisen van de aanbesteding. We hebben afspraken gemaakt met EBS hoe er zo snel mogelijk meer personeel wordt aangetrokken én het busvervoer weer volgens afspraak volledig rijdt.  

Voorbeelden wijzigingen 

Bij sommige buslijnen wordt de frequentie verlaagd. Zoals in Apeldoorn waar buslijn 1 naar de Apenheul op zaterdag en zondag 1 keer per half uur gaat rijden. Lijn 11 naar het Gelre Ziekenhuis verandert van een kwartierdienst naar een halfuurdienst.

Daarnaast wordt er ook lijnen ‘geknipt’. En voorbeeld hiervan is de lijn 147: Dronten – Harderwijk – Barneveld. Dit was sinds december 2023 een doorgaande lijn. Dit heeft voordelen maar ook negatieve gevolgen. Bijvoorbeeld dat de treinaansluiting niet gehaald werd. Deze lijn wordt nu op station Harderwijk geknipt in lijn 147 en lijn 114. Door deze wijziging wordt de aansluiting betrouwbaarder én beter.   

Reizigersorganisatie 

De vervoerder heeft advies gevraagd bij reizigersorganisatie: ROCOV én de kerngemeenten in het vervoergebied. Op basis van het advies is de dienstregeling op een aantal punten aangepast.  

Vervoerder informeert de reizigers 

Vrijwel alle verbindingen voor reizigers blijven behouden. Maar op sommige momenten als de reizigersvraag lager is, vallen er ritten uit. Daarnaast worden een aantal langere verbinding opgeknipt. EBS informeert de reizigers over de gewijzigde dienstregeling via www.rrreis.nl en de gebruikelijke landelijke apps zoals 9292.  

Drie provincies 

Provincie Gelderland werkt samen provincies: Overijssel en Flevoland aan het regionale vervoer in de 3 provincies onder de merknaam RRReis.