Boerenprotest bij Huis der Provincie Gelderland

Donderdagavond 1 februari 2024 trokken zo’n 180 boeren naar Arnhem. Hier werden ze ontvangen door de Commissaris van de Koning Henri Lenferink en landbouwgedeputeerde Harold Zoet.
Gepubliceerd op: 1-februari-2024

Petitie

Rond 21.00 uur stroomde de Markt wederom vol met trekkers en verzamelden de boeren zich in de hal van het Huis der Provincie, waar bestuurders en Statenleden met hen persoonlijk in gesprek gingen bij soep en bitterballen. Daarna overhandigden de vertegenwoordigers van de boeren, Ronald Wolters en William Schoonhoven, aan de beide bestuurders de petitie met een aantal duidelijke eisen. Waaronder het stoppen met de Green Deal en stoppen met alle NPLG-gebieden (Nationaal Programma Landelijk Gebied) in provincies en gemeenten.

Subsidies

Gedeputeerde Harold Zoet verzekerde hen in zijn reactie dat het bestuur van de provincie zich sterk maakt en zich inzet voor een goede toekomst voor de boeren. Zeker ook voor de jonge boeren die het bedrijf willen voortzetten of willen starten. Hij gaf een aantal voorbeelden van subsidieregelingen die de provincie beschikbaar heeft zoals subsidies voor verplaatsingen en innovatie. Vanuit de volle zaal gingen diverse boeren in op zijn uitspraken en het beleid dat op dit moment gevoerd wordt vanuit de overheid. Zowel door Europa, het Rijk en de provincies. Soms in felle bewoordingen waaruit de frustratie van boeren bleek. 

Het is wel belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven.

Zo ken ik de sector ook. Iedere dag eten we ontbijt, lunch en avondeten dankzij wat u produceert. In Gelderland zal altijd ruimte blijven voor boeren. Daar zetten wij ons volledig voor in.

Harold Zoet

Gedeputeerde landbouw

Foto's