Beweging in de woningmarkt dankzij verhuiscoaches

Veel Gelderse 55-plussers die wonen in een eengezinswoning, via sociale huur, hebben de wens om te verhuizen. Ze willen een woning die beter past bij hun woonwensen en toekomst. Maar op dit moment ervaren zij soms belemmeringen om te verhuizen. De verhuiscoach kan uitkomst bieden.
meneer is de tuin aan het sproeien
Gepubliceerd op: 26-september-2022

Een verhuiscoach kijkt samen met de 55-plussers naar een passend nieuw thuis. En wat ervoor nodig is en wat er allemaal bij komt kijken.

 

Doorstroming op de woningmarkt

Als de 55-plussers verhuizen, komen hun huurwoningen weer vrij voor anderen. Stel dat 1 bewoner vertrekt uit een grote woning, dan komt hiermee een huis vrij voor een gezin. Dit gezin laat misschien ook weer een kleinere woning achter voor een 2-persoons huishouden. En zo krijgen uiteindelijk jongeren en starters ook een kans. Er vindt ‘doorstroming’ plaats van de ene, naar de andere woning. 

Veel vraag naar verhuiscoach

Sinds eind 2021 zijn de verhuiscoaches van provincie Gelderland actief. In totaal zijn er 3 verhuiscoaches voor heel Gelderland. Zij hebben een extra focus op Noord-Veluwe, Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem. Sinds de start van het project hebben de coaches contact gehad met ruim 350 55-plussers met een verhuiswens. Er zijn inmiddels zo’n 125 verhuisvergoedingen toegekend. Vanaf 2023 wordt het verhuiscoach-team uitgebreid, dan gaan zij in nog 3 extra focusregio’s aan de slag.

Het verhuisverhaal van Marianne

Marianne uit Nunspeet heeft met hulp van verhuiscoach Carola de knoop doorgehakt. Ze is recentelijk verhuisd. Samen met dochter Nelleke deelt ze haar verhaal en ervaringen.

Beperkt aanbod blijkt belemmering

Wat de 55-plussers vooral waarderen aan de verhuiscoaches is, dat ze praktisch op weg geholpen worden. Ze krijgen  vrijblijvend advies en ondersteuning. Beperkte financiën blijken regelmatig een drempel om te verhuizen. Onze verhuisvergoeding kan dan een financiële steun in de rug zijn. De verhuiscoach bekijkt of iemand voldoet aan alle voorwaarden voor de subsidie verhuisvergoeding. Je kan de verhuisvergoeding alleen aanvragen vóórdat je gaat verhuizen. De vergoeding is aan te vragen in de periode tussen het tekenen van de nieuwe huurovereenkomst en de daadwerkelijke verhuizing.   

In de praktijk blijkt het aanbod van een passende sociale huurwoning voor 55-plussers beperkt. Dit is een belemmerende factor voor de doorstroming, waar onze verhuiscoaches geen invloed op hebben. Daarnaast blijkt uit de gesprekken van de verhuiscoaches dat geïnteresseerden in een verhuizing, vooral baat hebben bij een voorrangsregeling van de woningcorporatie. Er zijn heel wat mensen die wél willen verhuizen, maar nog niet voldoende meettijd/inschrijftijd hebben om daarvoor in aanmerking te komen.