AAN in het donker: fietsverlichting in de schijnwerpers

De periode dat het langer donker is, is weer aangebroken. Het is daarom extra belangrijk dat fietsers ’s ochtends en ’s avonds goed zichtbaar zijn in het verkeer.
Gepubliceerd op: 30-november-2023

Gedeputeerde Klaas Ruitenberg bracht op 30 november 2023 een bezoek tijdens de scholentour; één van de acties van ‘AAN in het donker’.  Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting op orde te hebben.

Licht aan: kleine moeite, groot resultaat 

Gedeputeerde Klaas Ruitenberg bezocht het Lodestein College, waar hij zelf jaren werkzaam was in verschillende functies. Hij kent deze jongerendoelgroep dus goed: ‘Lampjes vergeten of kapot, batterij leeg, er zijn genoeg slechte redenen te bedenken om geen verlichting op je fiets te hebben. Daartegenover staat één hele goede reden om je verlichting wel op orde te hebben: verkeersveiligheid. Voor jezelf en voor de andere weggebruikers kan verlichting ongelukken voorkomen en levens redden. De lampjes die vanmorgen zijn uitgedeeld zijn een kleine moeite, met groot resultaat, mits ze natuurlijk goed gebruikt blijven worden.’

Jongeren en fietsverlichting  

Steeds meer fietsers hebben goed werkende verlichting, maar onder de jongeren is hier nog een slag in te slaan. Van de 12- tot 24-jarigen heeft ongeveer 37% geen goed werkende fietsverlichting. Daarom richten we ons met deze campagne met name op deze jongeren. Dit doen we met diverse acties, waaronder een scholentour.

Over de campagne

Met ‘AAN in het donker’ herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, zeker in de herfst- en wintermaanden, op orde te hebben. Zodat zij én anderen veilig thuiskomen. Voor deze landelijke campagne werken we samen met provincie Overijssel.