200 leerlingen met elkaar in debat in Huis der Provincie

200 leerlingen van Gelderse middelbare scholen gingen 1 februari 2024 met elkaar in debat in het Huis der Provincie in Arnhem. Ze deden mee aan de Gelderse voorronde van ‘Op weg naar het Lagerhuis’, de grootste debatwedstrijd van Nederland. Het is de 26e keer dat deze debatwedstrijd wordt gehouden.
Gepubliceerd op: 1-februari-2024

200 Gelderse leerlingen 

Aan de Gelderse voorronde doen 200 leerlingen van 20 middelbare scholen in Gelderland mee. Ze komen uit Arnhem, Apeldoorn, Culemborg, Doorwerth, Duiven, Ede, Harderwijk, Heerde, Kesteren, Nijmegen, Nijkerk, Wageningen, Zetten en Zutphen. Ze debatteerden over 3 stellingen:  

  • Gelderse jongeren moeten voorrang krijgen bij het toewijzen van een woning. 
  • De wolf moet haar beschermde status verliezen. 
  • Gelderse scholieren die ondernemer zijn moeten een vak kunnen laten vallen. 

Je kunt jongeren niet vroeg genoeg betrekken bij democratie 

We vinden het belangrijk om jongeren te betrekken. Daarom dragen we financieel bij aan de debatwedstijd. Gedeputeerde Peter Drenth: “Jongeren zijn de wethouders, gedeputeerden en ministers van de toekomst. En ze zijn de kiezers van de toekomst. De waarde van vrijheid en democratie is zo essentieel voor onze samenleving dat je jongeren niet vroeg genoeg kunt betrekken. Bovendien: jongeren hebben vaak een iets andere kijk op de wereld dan volwassenen. Het is heel belangrijk dat mee te wegen bij de besluiten die we nemen.”  

80 jaar vrijheid 

We betrekken jongeren ook met het provinciespel, waarbij jongeren hun eigen provincie mogen inrichten. ‘Op weg naar het Lagerhuis’ is een voorbeeld van hoe we jongeren aanmoedigen mee te doen. De debatwedstrijd is een onderdeel van ons provinciale programma Vrijheid. 2025 is een belangrijk jaar met de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid. Daarvoor komt een uitgebreid programma, rond onder andere de herdenking van operatie Market Garden, dodenherdenking en Bevrijdingsdag.   

Grootste debatcompetitie 

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debat- en speechcompetitie in Nederland. Landelijk doen in totaal meer dan 200 scholen mee. Alle 12 provincies dragen hieraan bij. De winnaars worden later bekendgemaakt.