Slimme oplossingen maken meer grote zonnedaken mogelijk

8-10-2021

Het elektriciteitsnetwerk loopt op veel plaatsen vol. Boeren die een zonnedak willen, kunnen daardoor geen duurzame energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. In het rapport ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek’ staan oplossingen hiervoor op een rijtje. Deze kunnen nu al toegepast worden, maar zijn vooral gericht op de toekomst. Het rapport is op te vragen via de website van Agem.

Fileprobleem op het elektriciteitsnetwerk

Eigenaren van grote daken, zoals boeren, willen deze graag volleggen met zonnepanelen. Dat is goed nieuws. Want we hebben veel duurzame energie nodig. Hierdoor ontstaat er wel een (tijdelijk) probleem: de duurzame stroom kan op piekmomenten niet teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnetwerk. Dit effect is vergelijkbaar met auto’s op de weg. Als er veel auto’s tegelijk de weg op gaan ontstaat er file.

Zonnige Agrariërs in de Achterhoek

Problemen vragen om een oplossing. Daarom gaven we Agem de opdracht om op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen die nu al kunnen helpen. Maar ook in de toekomst, als er nog veel meer grote zonnedaken komen.

Voorbeelden van oplossingen zijn:

  • zonnepanelen op het oosten en westen leggen in plaats van op het zuiden;
  • energie opslaan in een accu;
  • zonnepanelen combineren met een windmolen;
  • een omvormer met een lager vermogen dan de zonnepanelen.  

Meer balans op het elektriciteitsnetwerk nodig

Gelderland schakelt over op nieuwe duurzame energie. Dat is hard nodig, want we moeten af van fossiele brandstoffen. De netbeheerders moeten het elektriciteitsnetwerk aanpassen aan de nieuwe situatie. Zij werken hier hard aan. Naast wat iedereen zelf kan doen, is het nodig dat er ook meer balans komt tussen het aanbod van zonne-energie en windenergie.

Terug naar nieuwsoverzicht