Sint Jansbeek wint Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

23-11-2018 Winnaars Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De Sint Jansbeek in Arnhem is de winnaar van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2018. De Walk of Wisdom in Nijmegen en omgeving mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Voorzitter van de jury, Jan Terlouw en gedeputeerde Josan Meijers, reikten op donderdag 22 november 2018 de prijzen uit in het Koelhuis in Zutphen.

Landschap nieuwe stijl

De Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt eens in de 2 jaar uitgereikt. Dit jaar was het thema ‘landschap nieuwe stijl’. Zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs is een cheque van €10.000. De winnaars krijgen een financiële steun in de rug om hun project uit te voeren. Het betreffende landschap maken ze hiermee mooier. Gedeputeerde Meijers licht toe: ‘Overal om ons heen is landschap. Gelderland is gelukkig rijk bedeeld in meerdere soorten prachtig landschap. Ons landschap wordt doorlopend aangepast aan nieuwe behoeftes. Verandering is niet erg, als we maar zorgen dat we zo veel mogelijk schoonheid en kwaliteit erin houden of zelfs brengen. Daar gaat deze prijs over ‘

Sint Jansbeek

Het stedelijke beeklandschap de Sint Jansbeek, is volgens de jury een gebiedsverandering met lef, waar een voorbeeld aan genomen kan worden. Het resultaat kan met recht een landschap nieuwe stijl genoemd worden. Herwaardering van het bekenlandschap speelt een grote rol bij de Sint Jansbeek. De beek heeft zijn historische karakter in meer of mindere mate teruggekregen. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt aan de toekomst is uniek, aldus juryvoorzitter Jan Terlouw.

Samenwerking

Bewoners namen het initiatief en samen met de gemeente is vervolgens het idee uitgevoerd. Het plan van de bewoners was om de Sint Jansbeek, die onzichtbaar onder het centrum van Arnhem doorliep, weer terug te brengen in het landschap van de binnenstad. Dit is uitgewerkt met betrokkenheid van het waterschap, omwonenden en ondernemers. De eerste fase, in het gebied tussen de historische binnenstad en de Rijn, is nu gereed. De cheque is een impuls voor de tweede fase. Daardoor zal de Sint Jansbeek al vanaf het Gele Rijdersplein door de historische binnenstad naar de nieuwe binnenstad gaan stromen. Met het realiseren van deze fase wordt de gehele historische loop, weliswaar in een nieuw jasje, hersteld.

Walk of Wisdom

Het publiek koos voor een ander mooi project. Maar liefst 336 stemmen van in totaal 1712 stemmen ging naar de Walk of Wisdom. Dit is een pelgrimsritueel van een week lopen zonder telefoon en internet. De enorme verschillen in landschappen rondom Nijmegen zijn als een spiegel voor je eigen binnenwereld. Met als kompas een symbool dat uitdraagt dat je niet afgesneden bent van het landschap, maar er deel van uitmaakt. De essentie van de Walk of Wisdom is een hedendaags, niet religieus bezinningsritueel. Je kijkt met andere ogen naar de wereld waarin je leeft. Een wereld zonder werk en consumptie zorgt dat je het landschap echt ervaart. ‘Een wandeltocht om je verbinding met het leven, de natuur en het landschap opnieuw te bevestigen. Een parel!’, zo motiveert een van de stemmers de keuze voor dit project. Daarnaast gaat voor elke pelgrim €1 naar cultuur- en natuurprojecten langs de route. Op termijn zal het wellicht ook leiden tot een lichamelijke verandering.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit op Maak Gelderland mooier

Terug naar nieuwsoverzicht