Provincie schiet tuinders en kwekers te hulp

17-4-2020

Om tuinders en boomtelers financieel te helpen koopt Provincie Gelderland bloemen, groenten en bomen op. Zo helpen we kwekers die hun producten door de coronacrisis niet kwijt kunnen. In samenwerking met telers uit de omgeving van Arnhem en Nijmegen en Greenport Gelderland gaan bloemen en groenten naar de voedselbank. Daarnaast planten Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap de extra bomen op hun terreinen, in overleg met de provincie.

Het gaat om 3 projecten voor:

  • tuinders in de regio Arnhem-Nijmegen
  • tuinders in de Bommelerwaard
  • laanboomtelers in Opheusden

De kosten bedragen € 115.000. We kopen een deel van de producten op tegen kostprijs. Zo verdienen telers in ieder geval de kosten terug.

“Zonde om alles te vernietigen”

Door corona leiden tuinbouwbedrijven in Gelderland flinke omzetverliezen. De problemen ontstaan vooral doordat de export wegvalt. Daarnaast leveren kwekers aan bijvoorbeeld restaurants en kunnen nu hun producten daar niet kwijt. Gelders gedeputeerde Peter Drenth: ”Er is een enorme productie van bloemen en groenten die nu niet geleverd kunnen worden. Het is zonde als alles vernietigd wordt. En voor telers een enorme strop omdat die veel inkomsten mislopen’’, zegt hij. “En er is een grote groep mensen die het moeilijk heeft, die je graag een bloemetje wil geven en die dat voor zichzelf nooit zullen kopen. Wij kopen een deel van de bloemen en groenten om de telers te helpen en steken tegelijk de mensen van de voedselbank een hart onder de riem”.

Sperziebonen

De voedselbank in Arnhem kreeg afgelopen week een eerste lading met sperziebonen en anthuriums. Teler Maarten Schrijver uit Huissen heeft 200 kilo sperziebonen geleverd, goed voor zo’n 1.000 porties. Zijn sperziebonen levert hij normaal gesproken aan restaurants. De komende weken volgen nog een aantal leveringen. De actie in de Bommelerwaard is nog in voorbereiding. Greenport Gelderland ondersteunt door tuinbouwproducten te leveren waar de voedselbank behoefte aan heeft. De aankopen van provincie Gelderland mogen daarnaast niet ten koste van de reguliere handel tussen tuinder en afnemers gaan. Greenport Gelderland helpt ook daarbij.

Bloeiende bomen voor biodiversiteit

De aangekochte bomen zijn geplant in het Speulderbos op de Veluwe en op landgoed Soelen in de Betuwe. Staatsbosbeheer en Gelders Landschap kregen de bomen gratis van Provincie Gelderland. Zo steunen we Gelderse kwekers. Door de samenwerking met Staatsbosbeheer en Geldersch landschap werken we ook aan het versterken van de natuur. De telers leverden Prunus Avium, ofwel kersenbomen. Een rijke bloeier en belangrijk voor de biodiversiteit. Veel insecten profiteren van deze soort.

Coronacrisis

De provincie betaalt de projecten met geld dat is gereserveerd voor inwoners, bedrijven en organisaties die door de coronacrisis in acute problemen komen. Daarvoor is € 5 miljoen gereserveerd. Het coronavirus en de maatregelen hebben grote gevolgen voor onze samenleving. Inwoners, bedrijven en organisaties hebben het zwaar te verduren. De provincie heeft geen directe rol bij de bestrijding van het virus. We kunnen en zullen wel onze partners bijstaan waar nodig. Dat doen we door bij te springen bij acute hulpvragen, het monitoren van de gevolgen voor de Gelderse economie en samenleving en door te werken aan herstelmaatregelen. Meer informatie vindt u op www.gelderland.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht