Jury kiest 7 genomineerden Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat

5-11-2020

De jury van de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat heeft 7 plannen gekozen die kans maken op € 20.000. In totaal waren er 61 plannen ingediend. De jury bestaat uit sportgedeputeerde Jan Markink, oud-volleyballer Bas van de Goor en rolstoelbasketbalster Bo Kramer. “Er zaten veel goede ideeën bij, maar de keuze is op deze 7 ideeën gevallen. Het zijn vernieuwende en verbindende plannen voor allerlei verschillende doelgroepen”, aldus Jan Markink.

Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat

Met de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat willen we samen met Omroep Gelderland en Gelderse Sport Federatie het sportklimaat in Gelderland verbeteren. Dit door samenwerking tussen sport, zorg, welzijn, overheid, toerisme en onderwijs te stimuleren. Juist als organisaties uit verschillende richtingen samenwerken en ideeën uitwisselen, ontstaan er bijzondere plannen. De afgelopen weken kon iedereen een plan insturen. Daaruit koos de jury 7 genomineerden. De winnaar krijgt € 20.000 om het plan uit te voeren. De nummers 2 en 3 krijgen € 10.000. Daarnaast is er voor alle 7 finalisten steun van de studenten van HAN bij de uitwerking en uitvoering.

Genomineerden: spreiding over regio’s en doelgroepen

Met de 7 gekozen plannen is er een spreiding over heel Gelderland en verschillende belangrijke doelgroepen. Zoals kinderen, ouderen, patiënten, migranten en mensen met een beperking. Ook keek de jury of plannen op andere plaatsen in Gelderland ook kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast was innovatie een criterium. Bas van de Goor: “We hebben weloverwogen deze 7 plannen gekozen, maar we laten de andere plannen zeker niet vallen. In het fantastische netwerk dat het Gelders Sportakkoord is, moeten we meer initiatieven op gang kunnen helpen.”

Stem vanaf 26 november 2020

De 7 gekozen plannen worden van 26 november tot en met 1 december 2020 in de spotlights gezet door Omroep Gelderland. U kunt dan stemmen op het plan dat u het beste vindt. De stemmen van het publiek tellen voor de helft mee, daarnaast bepaalt de jury.

De 7 genomineerden

Hybride leeromgeving XL

De stichting Sportkompas wil met de hybride leeromgeving XL de inwoners van de gemeente Brummen in beweging brengen. Dit door de inzet van jonge professionals. In een hybride leeromgeving kunnen sportstudenten zich ontwikkelen in een dynamisch sportbedrijf en werken aan een eigen toekomst. De activiteiten zijn erop gericht dat iedereen mee kan doen in een veilig sport- en beweegklimaat: jeugd, ouderen en mensen met een beperking.

De jury: “Dit project betrekt studenten bij het in beweging brengen van Gelderland. Dat kan van grote waarde zijn voor het praktijkleren.”

Vanuit het ziekenhuis meer bewegen met de buurtsportcoach

Patiënten uit Gelderland die in het Radboudumc behandeld zijn aan kanker, worden na behandeling geholpen door de buurtsportcoach om gezonder te gaan leven door meer te gaan bewegen. Zo wordt leefstijl een vanzelfsprekender onderdeel van de behandeling van (oncologie)patiënten.

De jury: “Belangrijk dat deze doelgroep aandacht krijgt. Ook laat het plan zien dat de verbinding tussen zorg en sport meerwaarde heeft.”

Sportpark Zuid komt naar je toe

Niet iedereen in Doetinchem is fysiek in staat om naar een locatie te gaan waar ze kunnen bewegen. Sportservice Doetinchem wil met onder andere de 11 clubs op Sportpark Zuid en Graafschap College beweegactiviteiten op locatie gaan organiseren. Bijvoorbeeld bij senioren en voor mensen met een beperking, maar ook op het speciaal onderwijs. De kennis is er al; met het geld van de Stimuleringsprijs willen ze een flexibele sport- en beweegcontainer met beweegmaterialen inrichten.

De jury: “Het mooie is dat dit plan denkt in mogelijkheden en oplossingen. Ook is het makkelijk uit te breiden naar andere doelgroepen.”

Samen Fun! Bewegen voor jong en oud

Initiatiefnemer Humankind werkt samen met lokale en regionale zorgaanbieders in Montferland om muziek- en beweegactiviteiten voor jonge kinderen en ouderen te organiseren. De onbevangenheid van peuters in combinatie met de openheid van de ouderen zorgt ervoor dat op veel verschillende manieren contact wordt gemaakt. Samen bewegen, dansen en plezier maken.

De jury: “De combinatie van muziek maken en bewegen spreekt aan, en deze 2 groepen bij elkaar brengen geeft energie. En ook dit concept kan op meer plaatsen in Gelderland gebruikt worden.”

Gelderse sportverenigingen als vliegwiel voor integratie

In 1 jaar tijd minimaal 30 statushouders matchen aan 20 Gelderse sportverenigingen. Dat is de doelstelling van het plan van het Refugee Team. Het mes snijdt aan twee kanten: de sportverenigingen krijgen zo hulp van (broodnodige) vrijwilligers en de vluchtelingen krijgen de kans om goed te integreren via hun activiteiten op de clubs.

De jury: “Dit plan betrekt een nieuwe doelgroep bij het Sportakkoord, het is een origineel concept dat snel uitgerold kan worden bij meerdere verenigingen.”

Pleintje- Het nieuwe buitenspelen

Sportunity, JOGG Putten, JongPutten, Brothock & Vigeans, Bronsport en Speelplan willen kinderen uitdagen buiten op een vernieuwde wijze op avontuur te gaan, te bewegen en hun fantasie te gebruiken. Pleintje is een online platform waar kinderen zowel op het fysieke pleintje in de wijk, als op hun eigen digitale plein in de app elkaar kunnen ontmoeten. Het project start in Putten en er wordt gezocht naar nog 2 gemeenten die willen aansluiten.

De jury: “Dit plan sluit aan bij ontwikkelingen als e-sports en gamification. Dit is het spelen van de toekomst.”

FIT VEUR ALTIED

Stichting De Graafschap Verbindt, Open Club de Nevelhorst en Achterhoek in Beweging willen samen met het Graafschap College zorgen voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen tussen individuen, werkgevers, ondernemers, sportaanbieders en andere belanghebbenden uit de regio. Dit initiatief biedt een aantrekkelijk en laagdrempelig beweegprogramma aan inwoners van de Achterhoek. Ook verhoogt ‘FIT VEUR ALTIED’ de fitheid binnen organisaties door maar liefst 15 Achterhoekse werkgevers de gelegenheid te geven om een eigen medewerker op te leiden tot een Beweeg- en Sportaanjager.

De jury: “Dit plan is gericht op het bedrijfsleven en zorgt door de opleiding van beweegcoaches binnen bedrijven voor een duurzaam resultaat.”

Terug naar nieuwsoverzicht