Hoe toegankelijk is jouw sportclub?

2-6-2021

Sportverenigingen die hun sportaanbod voor mensen met een beperking goed op orde hebben, kunnen binnenkort het Uniek Sporten Certificaat aanvragen. Sportgedeputeerde  Jan Markink reikte woensdag 2 juni de eerste Gelderse certificaten uit aan S.V. Twello en Sportief Evenwicht Twello.

Iedereen moet kunnen sporten

“Hartstikke mooi dat sporters met een beperking bij deze verenigingen goed terecht kunnen. Sporten is essentieel, zo laat de Coronacrisis ons weer goed zien. Iedereen in Gelderland moet daarom kunnen sporten. Dit certificaat draagt daaraan bij,“ aldus Jan Markink. ”Het is een compliment voor de beide sportverenigingen dat ze dit voor elkaar gekregen hebben,” vult Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport aan.

Waarom een Uniek Sporten Certificaat?

Mensen met een beperking hebben vaak moeite met het vinden van een sportclub waar ze goed mee kunnen doen. Dat kan zitten in de fysieke toegankelijkheid van een gebouw, maar bijvoorbeeld ook in benodigde aanpassingen tijdens het sporten zoals een bal met een belletje voor mensen met een visuele beperking. Doel van het Uniek Sporten certificaat is om sportverenigingen te stimuleren hun sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Daarnaast kunnen sporters met een beperking door het certificaat zien waar ze  terecht kunnen.

Echt toegankelijk

Het toegankelijk maken van sport voor mensen met een beperking vraagt om andere kennis, maatregelen en aanpassingen dan voor reguliere sporters. Al deze zaken worden gekeurd. Het begint al met de juiste informatie op de website van de sportclub. Maar er wordt ook gekeken naar de toegankelijkheid van gebouwen en sportvelden en of mensen met een beperking ook echt mee kunnen doen in de club, dus ook een bardienst kunnen draaien, of op een andere manier bij kunnen dragen.

Pilot Uniek Sporten

De 2 Gelderse verengingen deden mee aan een pilot om te kijken waar op gekeurd moet worden en hoe het certificaat het best opgezet kan worden. Naast S.V. Twello en Sportief Evenwicht Twello deed ook voetbalvereniging V.V. Oosterhout mee aan deze pilot. Die club ontving vandaag ook het certificaat.

De Gelderse en Brabantse verenigingen zijn de eerste drie sportaanbieders in Nederland die het certificaat mogen voeren. Na de zomer komt het certificaat landelijk beschikbaar.

Aanmelden en meer informatie

Sportaanbieders die geïnteresseerd zijn in het Uniek Sporten Certificaat kunnen vanaf nu hun contactgegevens achterlaten via www.unieksporten.nl/certificaat.

Terug naar nieuwsoverzicht