Doe mee aan het Gelders onderzoek naar welbevinden

10-4-2020

De COVID-19 uitbraak heeft grote impact op ons dagelijkse leven. School, werk, sport, familie; alles is op dit moment anders. Provincie Gelderland start met een onderzoek naar de gevolgen van de ziekte en de maatregelen op het welbevinden van de Gelderse bevolking. Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen we beleid maken dat past bij deze bijzondere tijden.

Impact meten

Vanaf vrijdag 10 april 2020 wordt om de 2 weken de impact van de COVID-19 uitbraak op het sociale welzijn van Gelderlanders gemeten. Vorige week maakte 44% van de Nederlanders zich zorgen over de gezondheid van familie en vrienden, tegenover 36% een week eerder. Hoe is dit in Gelderland? De meeste vragen gaan over werk, wonen, zorg en eenzaamheid. Het onderzoek naar de sociale impact loopt gelijk met het onderzoek naar de economische impact van de COVID-19 crisis op de provincie. Hierin kijkt men naar werkgelegenheid, recreatie en toerisme, cultuur, openbaar vervoer en sport.

Eerder van start

In 2018 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen voor een jaarlijkse monitor naar het welbevinden van de Gelderse bevolking. Deze monitor is in 2019 voor het eerst uitgevoerd. Dit jaar is de monitor gepland voor eind april en september. Gedeputeerde Staten hebben op 7 april 2020 besloten om de monitor enkele weken eerder van start te laten gaan. Zij kunnen de uitkomsten gebruiken voor hun aanpak om Gelderland zo goed mogelijk door de crisis te helpen.

Persoonlijke aspecten

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “De gevolgen van COVID-19 zijn ingrijpend. De overheid verzamelt nu veel gegevens over het virus en de economie. Provincie Gelderland wil daar een hele wezenlijke vraag aan toevoegen. Wilt u ons vertellen wat de huidige omstandigheden met u doen? De antwoorden kunnen ons helpen mee te denken in belangrijke, persoonlijke aspecten. We willen het juist nu weten. En we zullen het blijven vragen. Het welzijn van Gelderlanders is belangrijk, daar blijft de provincie aan werken.” Het onderzoek loopt tot en met juni 2020.

Terug naar nieuwsoverzicht