COVID-19

1-4-2020 COVID-19

COVID-19 (het coronavirus) zet onze samenleving, en vooral onze gezondheidszorg, onder grote druk. Ook in Gelderland. Op deze pagina leest u actuele informatie over de maatregelen die wij nemen en de ontwikkelingen in Gelderland.

Voor meer informatie over COVID-19 verwijzen wij u graag naar de website met actuele informatie van de Rijksoverheid.

Update van Commissaris van de Koning, 20 maart 2020

John Berens

Beste Gelderlanders,

We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie. Een situatie die niemand van ons kent of eerder heeft meegemaakt. Dat geldt voor ons, maar eigenlijk voor bijna alle mensen in bijna alle landen.

De maatregelen die de overheid heeft genomen om de uitbraak van het virus zoveel mogelijk te temperen en om de gezondheidszorg beschikbaar te houden voor mensen die het echt nodig hebben, grijpen diep in.

De provincie Gelderland staat klaar om onder meer gemeenten, ondernemers, verenigingen en andere organisaties zoveel mogelijk te ondersteunen. We zijn daarvoor nu maatregelen aan het voorbereiden

Ondertussen is het hartverwarmend om te zien hoe mensen op allerlei creatieve manieren toch proberen kleur en warmte in het leven te houden. Dat is de kracht van onze samenleving.

Ja, we zitten in een uitzonderlijke situatie maar we zitten er wel samen in. Laten we daarom goed op elkaar en op onszelf blijven passen. Dan komen we er na afloop als samenleving veel sterker uit.

John Berends

Commissaris van de Koning

Update 19 maart 2020

COVID-19 (het coronavirus) raakt onze economie, sport, cultuur, eigenlijk de hele samenleving. Wij zijn druk bezig om al deze gevolgen in beeld te brengen. Daarbij kijken we ook naar de maatregelen die het Rijk al genomen heeft en wellicht nog gaat nemen.

De provincie zal, in aanvulling op de rijksmaatregelen, een eigen pakket voorbereiden om de samenleving te stutten. Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nu uiteraard nog niet. Maar zodra er meer duidelijkheid is, informeren we u daarover. 

Wat al wel duidelijk is, is dat veel evenementen die we subsidiëren niet door zullen gaan. Veel organisatoren vragen zich af of dat gevolgen heeft voor de subsidie die de provincie heeft verleend.

Waar het gaat om evenementen tot en met 6 april 2020 is dat al glashelder: het is al vervelend genoeg dat ze afgeblazen moeten worden, maar dat kan wel zonder gevolgen voor de subsidie.

In alle andere gevallen, dus om evenementen na 6 april 2020, zullen we soepel handelen. Ook hiervoor geldt: zodra we meer duidelijkheid hebben, zullen we daar informatie over geven.

Eerdere nieuwsberichten

Vragen, klachten, calamiteiten

Heeft u een vraag over vergunningen, subsidies, provinciale wegen, uw leefomgeving of provinciaal beleid? Stel uw vragen via het vragenformulier. Klachten, calamiteiten of incidenten kunt u melden via het klachtenformulier.

#Zorgvoorelkaar

Bekijk onze pagina Zorg voor elkaar op Sprekend Gelderland. Op deze pagina verzamelen we initiatieven die staan in het teken van het voor elkaar zorgen. Denk aan tips om het thuiswerken leuker te maken of over hoe je fit blijft nu de sportscholen dicht zijn. Misschien heb jij goede tips over thuisonderwijs voor kinderen of wil je iets delen om anderen een hart onder de riem te steken. Daarnaast kunnen we hier initiatieven van anderen delen, om zo veel mogelijk mensen te bereiken. 

COVID-19 en de gevolgen voor uw subsidie

Hebben de COVID-19 maatregelen gevolgen voor het project of evenement waarvoor u subsidie ontvangt? Het wegvallen van subsidies kan u als initiatiefnemer in de problemen brengen. Dit willen we voorkomen door actief mee te werken aan oplossingen. Op onze subsidiepagina vindt u alle benodigde informatie.

Telefonisch contact

Voor vragen kunt u van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur telefonisch contact opnemen. Voor klachten, calamiteiten of incidenten kan dit 24 uur per dag, 7 dagen per week. Telefoon: 026 359 99 99.

Terug naar nieuwsoverzicht