N796: Ermelo - Leuvenumseweg

Van oud asfalt nieuw asfalt maken? Dat is mogelijk. Samen met BAM werken we aan deze duurzame innovatie. Op het wegdek van de Leuvenumseweg, N796 bij Ermelo voert provincie Gelderland hiermee een proef uit. In oktober 2019 vervangen we daar de toplaag van het asfalt door geluidsreducerend, circulair asfalt. Met als voordelen: met minder nieuwe bouwstoffen zorgen we ervoor dat de weg weer 10 jaar mee kan. En het geluidsniveau is laag.

Duurzaam asfalt: Circulair en CO2 vriendelijk

Het roer moet om. Duurzame innovatie is nodig om Gelderland in de toekomst leefbaar te houden. Circulair asfalt voor de N796 is daar een goed voorbeeld van. Hierbij zijn bouwstoffen uit een andere weg in het asfaltmengsel hergebruikt. Deze bouwstoffen worden aan het einde van hun levensduur opnieuw gebruikt in een andere asfaltlaag. De asfaltspecialisten van BAM ontwikkelden een proces waar ze van oud asfalt weer nieuw asfalt maken. Ze hergebruiken daarbij de mastiek en de stenen uit oude wegen. Daarnaast produceren ze dit nieuwe asfalt op een lagere temperatuur dan gebruikelijk, namelijk op 105°C ipv 165°C. Dat beperkt de uitstoot van CO2 enorm, goed voor ieders gezondheid en het milieu. Het nieuwe asfalt van de N796 bestaat voor 60% uit oud asfalt.

Benieuwd naar dit unieke asfaltmengsel? BAM heeft in juli 2018 op de N317 bij Dinxperlo in een proefvak circulair, geluidsreducerend asfalt aangebracht. Bekijk de video Asfalt van BAM: én, én, én!

Innoveren doen we samen

Wij zoeken naar oplossingen waardoor bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontstaat en minder bouwstoffen nodig zijn. Daarom werken we met marktpartijen die durven te innoveren, zoals BAM. We hebben BAM geselecteerd uit de aanbestedingsronde van januari 2019. Hierbij keken we naar innovatie, maximaal circulair product en de hoeveelheid grondstoffen.

Werkzaamheden

  • Vervangen geluidsreducerende deklaag door geluidsreducerend, circulair asfalt
  • Aanbrengen middengeleider
  • Nieuwe deklaag op het fietspad

Planning

De werkzaamheden vinden plaats van 7 oktober 2019 tot en met 29 oktober 2019.
Actuele werkzaamheden en omleidingsroutes vindt u op bereikbaargelderland.nl.

Contact

Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 99 99.