Eerste weg met circulair en geluidsreducerend asfalt

29-11-2019 Aannemer brengt circulaire geluid reducerende deklaag aan op de N796

We hebben de deklaag van het asfalt op de N796 Leuvenumseweg in Ermelo vervangen door geluidsreducerend, circulair asfalt. Dit unieke asfaltmengsel bestaat voor 60% uit gerecycled asfalt en is bij lage temperatuur geproduceerd. Dat stoot aanzienlijk minder CO2 uit en vermindert het geluid.

Goede voorbeeld geven

Duurzaamheid is voor ons geen keuze. Gedeputeerde van der Wal licht toe: ‘We willen als provincie het goede voorbeeld geven als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook bij het onderhoud aan onze wegen. We zoeken daarbij naar oplossingen, zodat bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontstaat en minder bouwstoffen nodig zijn. Dit circulaire en geluidsreducerende asfalt is een mooie innovatie.’

Innovaties toepassen

We hebben BAM geselecteerd uit de aanbesteding van januari 2019. Hierbij hebben we gekeken naar innovatie, circulariteit, geluid- en CO2-reductie. Het nieuwe asfalt dat BAM heeft aangebracht op het 3 kilometer lange wegvak, bestaat voor 60% uit oud asfalt. Dit nieuwe asfalt is geproduceerd op een lagere temperatuur dan gebruikelijk: in plaats van 165°C op 105°C. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot. Ook worden bouwstoffen aan het einde van hun levensduur hergebruikt in een nieuwe asfaltdeklaag. Daarmee is het wegdek van de N796 erg duurzaam en ook nog eens geluid verminderend.

Bekijk de video BAM Provincie Gelderland N796 asfalt.

Innoveren doen we samen

We zoeken nieuwe antwoorden op vraagstukken over duurzaamheid en werken daarin graag samen met marktpartijen die durven te innoveren. Omdat het voor ondernemers lastig is om het gat te overbruggen tussen prototype en introductie op de markt, helpen we daarbij door de eerste klant te zijn van innovatieve producten en diensten. Het circulair reducerend asfalt van BAM is zo’n product. 

Terug naar nieuwsoverzicht