meisje op fiets

Conferentie Wijk van de Toekomst

openbaar | door provincie Gelderland in samenwerking met Wijk van de Toekomst – Gelders Energieakkoord


13 februari 2020 van 17.30 uur tot 22.00 uur

Eusebiuskerk
6811 EB, Arnhem


Informatie

Bewoners, gemeenten, netbeheerder Liander, bedrijfsleven, woningcorporaties en lokale wijkinitiatieven en energiecoöperaties werken samen aan Wijken van de Toekomst in Gelderland.

Zij werken aan energiebesparing, het overschakelen van aardgas naar duurzame warmte, duurzame elektriciteit en zoveel mogelijk aanpassingen die bijdragen aan een wijk die nog tientallen jaren staat als een huis. In iedere wijk doen bewoners, gemeenten en organisaties dat op hun eigen manier. Zo kunnen we ook leren van elkaar. Er ontstaan goede voorbeelden en plannen voor de aanpak. Steeds meer wijken sluiten zich aan.

Van 20 naar 200 wijken

We hebben in Gelderland al ruim 20 Wijken van de Toekomst. We zijn trots op deze koplopers. De ervaringen in deze wijken worden gedeeld, zodat de kennis kan worden ingezet voor toekomstige Wijken van de Toekomst. Het is de ambitie om op te schalen naar 200 wijken in Gelderland. Iedere wijk is anders en vraagt om een eigen aanpak. Toch zijn er ook onderwerpen waar iedere wijk mee te maken krijgt.

Conferentie 13 februari 2020

De afgelopen maanden toerden we met ‘Wijk van de Toekomst’ door de provincie om op te halen waar initiatiefnemers vooral tegenaan lopen. Tijdens deze expedities kwamen de thema’s vertrouwen, betaalbaarheid, participatie en besluitvorming naar voren.

Op de Conferentie Wijk van de Toekomst op 13 februari 2020 staan deze thema’s centraal. Er wordt, samen met bestuurders, gediscussieerd over deze onderwerpen. Met bestuurders en de andere deelnemers deelt u inzichten over het verduurzamen van wijken. Uw inbreng tijdens de conferentie is waardevol, want veranderen moet én kan.

Nationale ombudsman

Gastspreker Reinier van Zutphen, Nationale ombudsman, zal ingaan op het thema vertrouwen in zijn speech ’Vertrouwen als succesfactor in de energietransitie.’

 

Voor wie

Voor iedereen die betrokken is bij het aardgasvrij maken van wijken: bewonersorganisaties, energiecoöperaties, bedrijfsleven, woningcorporaties, netbeheerders, bestuurders, raads- en statenleden en medewerkers van gemeente, provincie en Rijk.

Aanmelden

Van harte nodigen we u, ook namens het Gelders Energieakkoord en Wijk van de Toekomst, uit voor deze conferentie. Aanmelden kan via de aanmeldknop op deze pagina.

    

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl


Voorlopig programma voor het evenement
Tijdstip Omschrijving
17.30 - 17.45 Ontvangst bij de Eusebiuskerk
17.45 - 19.00 Diner
19.00 - 21.30 Start conferentie met o.a. de volgende sprekers:
 
  • Minister van of spreker namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Gedeputeerde Jan van der Meer
  • Vertegenwoordiger van het 10x10 project; een project waarin 10 jonge ambassadeurs met diverse achtergronden elk 10 andere wijkbewoners betrekken bij het energievraagstuk
  • Debat met de zaal, provincie en Rijk
  • Keynote spreker Reinier van Zutphen, Nationale ombudsman, 'Vertrouwen als succesfactor in de energietransitie'
21.30

Afsluiting met een hapje en een drankje