Basisscholen en provincie Gelderland gaan voor duurzame toekomst

27-6-2018 kind aan klimrek

Draagt de school in uw buurt of gemeente bij aan een duurzamere toekomst? Wijs haar dan op het project ‘Mijn ideale school’. We zoeken basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. In dit project bedenken leerlingen zélf een plan om hun school te verduurzamen. Uit de inzendingen kiest een jury 10 scholen. De leerlingen van deze scholen worden door een kunstenaar geprikkeld anders te kijken en geholpen bij de uitwerking van het plan.

Pius X als pilot-school

Voor ‘Mijn ideale school’ kozen we basisschool de Pius X in Varsselder als pilot-school. Deze school wil een duurzaam speeltoestel op de buitenplaats ontwerpen. Het toestel moet de leerlingen uitdagen om te spelen. Daarnaast moet het bijdragen aan de bewustwording van een duurzamer milieu bij de kinderen.

Vlot van oude flessen

We vragen de leerlingen wat duurzaamheid eigenlijk is. Ze weten hier goed antwoord op te geven. ‘Het moet er mooi uitzien, goed voor het milieu zijn en gemaakt zijn met materialen die we anders weg zouden gooien.’ De leerlingen hebben al mooie voorbeelden: ‘We kunnen van pallets hutten bouwen! En van oude flessen een vlot maken!’ Een andere leerling reageert hierop: ‘We moeten de flessen wel goed vastbinden, want anders komen de flessen los en drijft alles weg en dan vervuilen we het milieu toch nog!’

Hut met zonnepaneel op het dak

De leerlingen van de Pius X weten ook hoe een duurzaam speeltoestel eruit moet zien. Sommigen hebben al spannende plannen. Zoals een hut half onder de grond, met op het dak een zonnepaneeltje dat zorgt voor licht in de hut. Schommels en glijbanen vinden de kinderen voor de hand liggend en niet uitdagend. Ze willen vooral lekker spelen en zorgen dat het speeltoestel lang goed blijft en geen belasting voor het milieu is.

Doe mee!

Wilt u als school ook meedoen aan het project ‘Mijn ideale school’? Op ons forum Gaaf Gelderland  kunt u het plan van uw school tot 14 juli 2018 indienen. Na de zomer hoort u of uw school bij de 10 geselecteerde scholen zit. U kunt op het forum ook de ideeën van andere scholen bekijken ter inspiratie.

Achtergrond ‘Mijn ideale school’

‘Mijn ideale school’ is een initiatief van de provincie Gelderland en Cultuurmij Oost in het kader van de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland . Deze visie richt zich op de verre toekomst. De toekomst van de kinderen die nu op de basisschool zitten. Als we de jongste generatie echt serieus willen nemen, moeten we hen na laten denken over oplossingen om deze mooier te maken. Het project ‘Mijn ideale school’ is meer dan een les over duurzaamheid. We willen basisscholen de kans bieden om echt aan het creatieve proces van bewustwording bij leerlingen te werken.

Terug naar nieuwsoverzicht