6: Mooi Mosterdhof

Jaren 70-wijk wordt wijk van de toekomst

De Mosterdhof is een typische wijk uit de jaren '70. Het is een zogenaamde bloemkoolwijk, waar de woonerven als bloemkoolroosjes op een rondweg zijn ‘geplant’. Gemeente Westervoort knapt de wijk samen met de bewoners op. Ze stropen de mouwen op voor een ‘Mooi Mosterdhof’, een wijk met aantrekkelijke hofjes, meer natuur en een sterkere verbinding met de uiterwaarden van de IJssel. 

Lint van planten en bomen

De rondweg ondergaat een ware metamorfose. Het doorgaande verkeer rijdt er straks niet meer over een saaie weg, maar kijkt dan uit op een lint van planten en bomen. Parkeervakken maken plaats voor mooie natuur. Dat maakt niet alleen het uitzicht aangenamer. Bij hevige regenbuien loopt het water beter weg en op warme dagen bieden bomen welkome schaduw. Minder auto’s langs de straat en duidelijke borden zorgen bovendien dat adressen goed vindbaar zijn. Ook de hofjes veranderen van veel steen in aangename, groene woonerven. Bewoners geven hun hofjes een eigen karakter mee. 

8 buffers vangen dakwater op

De Mosterdwijk ligt aan een dijk en heeft een kleigrond die slecht water doorlaat. Bij hevige regenbuien geeft dat wateroverlast op straat en in de kruipruimtes van woningen. De gemeente en bewoners nemen bij het opknappen meerdere maatregelen om die wateroverlast tegen te gaan. De hofjes krijgen smallere voetpaden. Stenen maken plaats voor plantvakken, bomen en gazons. Ook stroomt regenwater straks niet meer van dakgoten het riool in. 8 buffers zuiveren het regenwater en zorgen dat de bodem het water goed opneemt. De wijk maakte al gebruik van een zogenoemd infiltratie- en transportriool voor het afvoeren van schoon regenwater. Dit riool krijgt een aansluiting op de buffers. Daarnaast stimuleert de gemeente bewoners om groene erfafscheidingen en geveltuintjes aan te leggen.

De hofjes krijgen smallere voetpaden. Stenen maken plaats voor plantvakken, bomen en gazons.

Ieder hofje een eigen landschap

De 9 hofjes krijgen ieder een eigen gezicht. Verschillende struiken, bomen en hagen geven de woongebieden stuk voor stuk een unieke uitstraling. Gezonde bomen blijven behouden. 41 bomen maken plaats voor nieuwe bomen en nog eens 45 extra bomen krijgen ook een mooie plek in de wijk. Daarnaast krijgt de wijk nestkasten en insectenhotels. Kinderen zijn al creatief aan de slag om fijne onderkomens voor insecten te maken. De bewoners zijn nauw bij de plannen betrokken en dat blijven ze, ook als alles klaar is. Ze helpen de gemeente graag om de hofjes mooi groen te houden.

Een nieuwe ontmoetingsplek aan de dijk

Ook de entree vanaf de dijk aan de IJssel wordt aangepakt. Daar komen volop voorzieningen die uitnodigen tot ontmoeting en beweging. Bovendien is gedacht aan een mooi nieuw ontmoetingspunt voor jaarlijkse activiteiten, zoals het wijkontbijt, de burendag, de speelmiddag voor kinderen en de vrijwilligersdag. Het is belangrijk dat bewoners die plek makkelijk kunnen bereiken. Er komt een goede verbinding met het drukbezochte fiets- en voetpad van en naar de wijk. Jongeren kunnen zo ook gemakkelijk de nieuwe speelplaats bereiken. De wijk had nog geen uitdagende speelplek voor de wat oudere kinderen. Die komt er nu, een fijne plek om af te spreken en samen buiten te spelen. Nog een mooi pluspunt: het voetpadennetwerk bij de uiterwaarden wordt hersteld, een genot voor wandelliefhebbers. 

Er komt een goede verbinding met het drukbezochte fiets- en voetpad van en naar de wijk.

Bewoners denken mee vanuit wijktafels

De participatie in het project is groot. De wijkvereniging betrekt de bewoners bij de uitvoering en stimuleert ze mee te denken. In ‘wijktafels’ leveren bewoners input over de inrichting van de hofjes, het toevoegen van meer natuur, de parkeervoorzieningen, de speelplekken en andere onderwerpen. Meerdere ideeën vinden hun weg naar de tekentafel, zoals de boomstammen en stapstenen voor jonge avonturiers. 

Het oordeel van de jury

De jury prijst de verbeteringen. De Mosterdwijk gaat er aanzienlijk op vooruit. Andere verouderde wijken kunnen een voorbeeld nemen aan de maatregelen en de betrokkenheid van de bewoners. Wel wijst de jury ook op een gemiste kans. Het ontwerp voorziet in het verplaatsen van parkeerplaatsen. Maar hoe zou je de wijk autoluw kunnen inrichten? Of hoe zou je het parkeren minder zichtbaar kunnen maken? Een plan voor het autoluw maken van de wijk zou de iconische waarde van het project verhogen. 

Foto's en illustraties