Challenge Groene Icoonprojecten 2022/2023

Met de challenge daagden we inwoners, ondernemers, gemeenten en anderen uit om een ontwerp te maken om een gebied te vergroenen en dit ontwerp uiteindelijk ook te realiseren. We ondersteunden de initiatiefnemers met een bijdrage in de kosten voor het maken van een ontwerp.

De daarop volgende stap, het maken van een projectplan, werd eerst beoordeeld door een jury. Waarna de beste projectplannen konden rekenen op een financiële bijdrage. 

In de challenge 2022/2023 ontvingen we stuk voor stuk prachtige ontwerpen. De ontwerpen en projectplannen laten zien dat inwoners en gemeenten enthousiast zijn om een flinke stap te zetten in het vergroenen van hun stad of dorp. Ze willen bijdragen aan herstel van de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving.

Jury

Een deskundige, onafhankelijke jury boog zich enthousiast over de ontwerpen en selecteerde acht plannen die elk tot € 100.000 ontvangen om het project te realiseren. De jury maakte een selectie van projecten op basis van de volgende criteria: klimaatadaptatie, biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde. Bekijk de volledige selectiecriteria op deze pagina.

De leden van de jury waren: Marja van der Tas, Waterschap Vallei en Veluwe, bestuurder, adviseur en toezichthouder (juryvoorzitter); Tim van Hattum, programmaleider Klimaat Wageningen University & Research; Petra Lettink, directeur Klimaatverbond Nederland, Jelle Reumer, bioloog en publicist en Joline de Weerdt, regiodirecteur van IVN Oost.

8 Groene Iconen

De jury selecteerde 8 projecten die allen gewaardeerd werden om de ideeën om een stad of dorp groener te maken in bijvoorbeeld een buurt, wijk, winkelstraat of plein. Het zijn projecten die zorgen voor meer biodiversiteit en ze bieden mooie oplossingen voor extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. De winnende projecten zijn iconische plekken die anderen inspireren en uitdagen om óók hun leefomgeving te vergroenen. De groene icoon 'Vergroeningsgolf vanuit de vlindertuin' in Tiel kwam als overtuigende winnaar uit de bus. 

1: Vergroeningsgolf vanuit de vlindertuin in Tiel

Een wervelwind aan flora en fauna

2: Prins Clausplein Dinxperlo

Niet langer een plein vol auto’s, maar een groene oase

3: Berkel in de stad

Nieuw leven voor een bijzondere en veelzijdige locatie

4: Koeltenet Componistenbuurt Zutphen

Vergroening als antwoord op hittestress

5: CBS De Haven

Op naar een groen en uitdagend schoolplein

6: Mooi Mosterdhof

Jaren 70-wijk wordt wijk van de toekomst

7: vergroening schoolzone in Winterswijk

Verharding maakt plaats voor gevarieerde inheemse planten

8: groene entree voor Heteren

Vergroening hand in hand met betere verkeersveiligheid

Een groene omgeving helpt

Om prettig te blijven samenleven moeten we onze omgeving aanpassen aan het veranderende weer. Voor het herstel van de biodiversiteit moeten we nieuwe leefgebieden creëren voor planten en dieren, zeker óók buiten de natuurgebieden, en bestaande gebieden beschermen. Het lijkt een enorme klus, om onze provincie hierop voor te bereiden. Gelukkig weten we dat er één middel is dat helpt bij al deze veranderingen: een groene omgeving! 

Peter Kerris

Gedeputeerde Klimaatadapatie