Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies (HW) zijn de twee historische verdedigingslinies; de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waterlinies lopen van Muiden tot aan het Biesbosch en bestaan uit de militaire werken, het strategisch landschap en het watermanagementsysteem.
Fort Everdingen

Deze oer-Hollandse verdedigingswerken zijn zo ingenieus gemaakt dat een slim systeem van sluizen, dijken en inundatiekanalen het land systematisch onder water kunnen zetten. Verschillende waterwerken hebben nu nog steeds een functie in het huidige watermanagement in de bescherming van het land tegen het water. Soms beschermen ze ook tegen droogte, zoals inundatiekanaal in Tiel. Vandaag de dag zijn het de plekken waar verhalen keer op keer opnieuw worden verteld, waar je samen kunt genieten van eten, drinken, natuur, kunst en cultuur. 

Gelders deel Hollandse Waterlinies

Een deel het werelderfgoed van de Hollandse Waterlinies loopt door provincie Gelderland (ongeveer 35 kilometer lang) in het Rivierengebied, net onder de Lek bij fort Everdingen tot in het zuiden bij de Batterij onder Poederoijen.

UNESCO Werelderfgoed

Op 26 juli 2021 zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinies toegevoegd aan het bestaande UNESCO werelderfgoed De Stelling van Amsterdam. Samen vormen beide historische waterlinies nu het UNESCO Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’. Het doel is het werelderfgoed duurzaam in stand te houden en door te geven aan volgende generaties.

Provincie Gelderland en de Hollandse Waterlinies

Gelderland is met drie andere provincies: Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant verantwoordelijk voor de bescherming, behoud en uitdragen van Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. In de regio Rivierenland werken we samen met de gebiedspartners en het samenwerkingsverband Pact van Loevestein. We zoeken naar de kansen om het waterliniegebied te benutten en te ontwikkelen tot een mooi, groen, beleefbaar gebied vol karakter.

Pact van Loevestein 

Het Pact van Loevestein is een brede regionale samenwerking met de provincie Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer Rivierenland-West, waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinies. Het Pact bundelt en deelt kennis en informatie, concretiseert ideeën in een jaarlijks uitvoeringsprogramma en trekt gezamenlijk op voor het verkrijgen van aandacht voor de Hollandse Waterlinies.

Op 8 juni 2022 verscheen het rapport Onderzoek naar partnership Pact van Loevestein. Hierin is de samenwerking van het Pact onderzocht. Hoe kunnen we als samenwerkingsverband onze samenwerking na de toekenning van Werelderfgoed status het beste vorm gaan geven? Wat gaat nu goed? En wat kan beter? De uitkomsten zijn te lezen op de website van Partners van Gelderland.

Kaart Hollandse Waterlinies

Bekijk de kaart met daarop de volledige Hollandse Waterlinies.

Feiten en cijfers Hollandse Waterlinies

200 km van Edam tot aan de Biesbosch: Stelling van Amsterdam 135 km en Nieuwe Hollandse Waterlinies 85 km lang  
96 forten, 2 kastelen, 6 vestingen
Meer dan 1.000 betonnen werken: bunkers, kazematten en groepsschuilplaatsen 
Meer dan 100 militaire sluizen, dijken en kanalen 
Gebouwd tussen 1815 en 1940
200 km van Edam tot aan de Biesbosch: Stelling van Amsterdam 135 km en Nieuwe Hollandse Waterlinies 85 km lang  
96 forten, 2 kastelen, 6 vestingen
Meer dan 1.000 betonnen werken: bunkers, kazematten en groepsschuilplaatsen 
Meer dan 100 militaire sluizen, dijken en kanalen 
Gebouwd tussen 1815 en 1940

Meer informatie

Algemene informatie over UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Website van de Nieuwe Hollandse Waterlinies
Ode aan de Hollandse Waterlinies is onderdeel van het nationale themajaar Ode aan het Landschap.

Foto's

Klik op de foto voor een grotere weergave