Grijp de kans om een goed schoolplein neer te zetten!

Grijp de kans om een goed schoolplein neer te zetten! Zorgen dat iedereen in de gemeente Oldebroek een gezonde en actieve leefstijl heeft, dat is de missie van Goed Bezig Oldebroek. De buurtsportcoaches waar ik coördinator van ben verzinnen elke keer weer iets nieuws om inwoners in beweging te krijgen.

En hoe leuk die activiteiten ook zijn, het leek niet de héle oplossing. Een paar jaar geleden viel het kwartje: de missing link was de buitenruimte! We kunnen prachtige campagnes voeren om kinderen naar buiten te jagen, maar als ze daar dan met tranen in hun ogen staan omdat het daar niet uitnodigend is… Daarom moeten we het buiten zo leuk maken dat ze daar zelf willen bewegen!
 

beeld van een speeltuin bij een school

Dus je begrijpt, het programma rond de Gelderse Buitenkansen is een buitenkans voor mij. De meerwaarde van een goede buitenruimte is al jarenlang onderbelicht. Daarom vind ik het mooi dat ik de ervaring van 5 jaar meewerken aan het uitdagender maken van schoolpleinen nu met jullie kan delen. Op papier, maar ook tijdens een kennissessie op locatie samen met InnoBeweeglab op 22 mei. Daar gaat het over hoe je participatie organiseert, wat werkt, en wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Je bent van harte welkom

We gaan op 22 mei naar het mooie schoolplein van IKC De Vlinder in Wezep. Eerlijk gezegd was het nog best lastig kiezen. Want álle schoolpleinen en buitenruimtes waar ik aan heb meegewerkt gaan me aan het hart. Geen plek is hetzelfde. Dat is ook het startpunt voor elk ontwerpproces. Ja, ik heb een draaiboek en geef dat graag aan je. Maar geef er vooral een eigen draai aan. Kijk wat de mensen rondom díe plek nodig hebben. En doe het samen met de buurt. Dan krijg je een plein dat iedereen leuk vindt, én waar iedereen zich verantwoordelijk voor voelt.

Bij IKC De Vlinder begon het met een schooldirecteur die bij de aangekondigde nieuwbouw dacht: ‘Help, en wat dan met het schoolplein?’. We waren heel blij dat hij die vraag stelde. Hij had ook kunnen denken: betegelen, twee speeltoestellen, klaar. Maar dat willen we niet! Zeker niet als buurtsportcoach, omdat je dan weet dat je komende twintig jaar op een saai plein een leuke pauze-activiteit moet zien te organiseren. Je hebt maar één kans om iets moois neer te zetten!

De Buitenkans bij IKC De Vlinder is een mooie mix geworden. Er is een pannakooi en een sportveldje met volleybalnet en korfbalkorf. Maar ook obstacle-parcoursen voor verschillende leeftijden, belijning om te spelen en leren, groene struinpaadjes, een insectenhotel, speelelementen waar kinderen hun eigen fantasie op los kunnen laten en plekken waar je kunt chillen. Het plein is voor iedereen. De leerlingen van de scholen, de kinderen uit de kinderopvang en de buurt, maar ook de bewoners van het huis voor mensen met een beperking in de buurt. Daarom zijn er speciale aanpassingen gedaan, zoals een zandtafel waar je ook met een rolstoel bij kunt. En het is áltijd open. 

Beeld van een besteend schoolplein

Klinkt mooi hè? De vraag die ik steevast krijg is: Rudolf, hoe kan die school zo’n mooi plein betalen? Allereerst komt dat door de mensen hier: ouders en buurtbewoners doen veel werk zelf. Dat scheelt zo tienduizenden euro’s. Daarnaast weten we inmiddels de weg naar subsidies en andere financiering. Dat is vaak een kwestie van slim combineren. Wist je bijvoorbeeld dat er vaak geld op de plank ligt voor buitenruimte om regenwater af te koppelen van de riolering? In Wezep ligt bijvoorbeeld een waterinfiltratiesysteem onder delen van het plein, werken we met wadi’s en is er vaak een spelelement waarbij grondwater hergebruikt wordt. 

Na vijf jaar buitenruimtes ontwikkelen waarin bewegen voorop staat, ben ik steeds brutaler geworden. Ik klop tegenwoordig gewoon aan bij de collega’s van ruimtelijke ordening in de gemeente, om te horen welke bouw- en onderhoudsprojecten er op stapel staan. Want naast het schoolplein zelf kun je ook de weg naar het schoolplein beweegvriendelijk maken. En scholen kunnen daar zeker ideeën voor aanleveren. Daarnaast willen wij natuurlijk graag helpen om potjes met geld voor de buitenruimte succesvol te besteden! Inmiddels zijn de collega’s aangenaam verrast door de successen, en vragen ze zelf aan de buurtsportcoaches om mee te denken over bewegen bij ontwikkelingen in de buitenruimte. Super toch! 

Maar het allermooiste blijft toch dat als ik langs De Vlinder kom, er eigenlijk altijd iemand aan het spelen is. En ik woon in de gemeente, dus ik ben er nogal eens in de buurt. Sommige gezinnen fietsen in het weekend zelfs speciaal naar deze Buitenkans. En dat is waar we het voor doen: jonge kinderen en fitte ouderen die mentaal en fysiek gezond blijven door op een leuke manier te bewegen!

bord van de speelakker

groen speelakker