Realisatie circulair betaalbaar wooninitiatief van bewoners in 3 jaar

De Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG) laat zien dat het kan!
Gepubliceerd op: 16-januari-2024

Let op!!! Dit is een oud nieuwsbericht van september 2023

In samenwerking met woningcorporaties Talis, de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) én bouwer Trebbe realiseerden zij zeer snel hun 1e circulaire nieuwbouwwijk ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord. 

Snel, duurzaam en betaalbaar

Gedeputeerden Vreugdenhil en Witjes werden op 11 september 2023 ontvangen en rondgeleid, op uitnodiging van de trotse bewoners. Ecodorp Zuiderveld is een voorbeeld waar snelheid, duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand gaan. 

Ilonka Brinkhof, bewoner van het Ecodorp, ging in op de rol van bewoners: 

We hebben niet alleen een duurzame woning, maar wonen ook juist met aandacht voor- en in verbinding met elkaar. Ieder heeft zijn eigen huis met slaapkamer(s), badkamer en keuken. 

"Daarnaast delen we veel voorzieningen. We voelen ons bij elkaar en bij onze gemeenschap betrokken, daar zijn we blij mee. Het levert ons als bewoners veel op. Het ecodorp genereert ook veel aandacht van beleidsmakers en politici uit heel Nederland. Maandelijks organiseren we rondleidingen voor gemeenten, woningcorporaties, andere initiatiefnemers en natuurlijk geïnteresseerde woningzoekenden. Deze momenten worden heel goed bezocht.” 

Het ecodorp bestaat uit 46 sociale huurwoningen met gezamenlijke ontmoetingsruimten, voorzieningen en een moestuin. Ook is er een gezamenlijke wasmachineruimte, geheel draaiend op regenwater, waardoor 22 wasmachines zijn bespaard. Een luxe badkamer met sauna is in de maak door bewoners. En een groep van 15 bewoners deelt 3 deelauto’s. Er zijn eengezinswoningen, appartementen en studio's. Er wonen zo’n 60 volwassenen en 30 kinderen. 

4e woongemeenschap van Talis 

Zuiderveld is de 4e woongemeenschap die woningbouwcorporatie Talis samen met de WBVG en een groep initiatiefnemers realiseerde. 

Ronald Leushuis, bestuurder van Talis: 

Het bouwen voor woongroepen vinden wij heel normaal. Wij werken aan buurten en wijken waar iedereen zich thuis voelt, meetelt, gezien wordt en van waarde is. 

"Het samenleven in een woongemeenschap zoals hier, is daar een uitstekend voorbeeld van. Maar het vraagt wel extra inzet, om samen met een groep een ecodorp te bouwen. Het vraagt om veel afstemming over ‘hoe’ men samen met elkaar wil wonen. Dat betekent veel regelen en organiseren, zeg maar gerust: bureaucratie. Voor een klein dorp (met in dit geval 46 woningen) ben je als woningbouwcorporatie dan lang en druk bezig, om oplossingen te vinden. De kosten gaan voor de baten uit. Wat hier hielp, was het gebruik van concept-bouw. In combinatie met circulaire onderdelen maakte dat de wijk betaalbaar. Zo zijn hier op verzoek van het bewonersinitiatief 2e hands keukens gebruikt. En bijvoorbeeld ook een partij afgekeurde stenen, met butsen, breukjes, afgebroken hoeken etc. En voor de isolatie is gebruik gemaakt van oude spijkerbroeken.”

Tijdens het werkbezoek gingen betrokken partijen in op de realisatie van dit mooie burgerinitiatief. Maar ook de behoefte aan collectief wonen én de noodzaak van betaalbare circulaire bouw.