Hoe de buren samenleven met de wolf

Samenleven met de wolf. In het Duitse plaatsje Spreetal bij de Poolse grens hebben ze daar al ruim 20 jaar ervaring mee. In 2001 kwam de wolf hier voor het eerst de grens met Duitsland overgelopen. Provincie Gelderland was vandaag op bezoek in Saksen. We wisselden kennis uit en gingen op bezoek bij een schapenhouder.
Gepubliceerd op: 18-januari-2024

De eerste wolf in Duitsland

Gesa Kluth van het Lupus instituut voor monitoring van de wolf vertelt hoe de wolf daar begin van dit decennium werd ontvangen. "Niemand wist wat te doen, er was veel media-aandacht en geen bestaande regels over hoe om te gaan met zaken als schadevergoeding en monitoring.” Inmiddels hebben ze 280 wolven in Saksen, is de monitoring gestandaardiseerd en worden van veel dierhouders alle kosten voor preventie vergoed.

De wolf naar Nederland

Opvallend is dat de wolf naar het noorden en westen trekt minder naar het zuiden. "Als ze de andere kant op waren gegaan hadden jullie ze in Nederland niet gehad.” merkt Kluth op. De reden dat de wolf deze route kiest weten ze niet exact, maar een natuurlijke barrière in het landschap, zoals de rivier de Elbe, lijkt een reden waardoor naar beneden trekken minder interessant is.

Hybride wolven afschieten

Wolven mogen afgeschoten worden, maar het is tot nu toe weinig voorgekomen. Dat zou met het nieuwe beleid van de Duitse landbouwminister kunnen veranderen. Afschieten mag als een wolf erge problemen veroorzaakt of een gevaar vormt voor mens en dier. Ook hybride wolven worden als dat kan afgeschoten. Gesa Kluth: “Het is al een paar keer voorgekomen dat de wolf met een hond paart, die worden afgeschoten om de soort te beschermen.”

Om de 3 jaar een aanval

Schapen- en koeienhouder Mario Stenske heeft ook een vakantieboerderij met pony’s. Hij heeft gemiddeld om de 3 jaar een aanval. De pony’s staan ‘s nachts buiten zonder wolfwerend hek. Daarvan is er nog nooit één gepakt. De schapen staan wel achter een wolfwerend raster. Hij houdt ook op andere manieren rekening met het roofdier in de buurt. “We laten de koeien tegenwoordig in het voorjaar kalven zodat ze in het najaar, als de wolf gaat trekken, een minder makkelijke prooi zijn."

Leren en discussiëren

Er zijn in Europa verschillende manieren hoe omgegaan wordt met de wolf. Heel leerzaam om dit te horen, ook al is dit gebied veel minder dichtbevolkt. Een wolfwerend raster mag hier bijvoorbeeld 1,05 meter hoog zijn, want niet de hoogte maar de stroom is volgens hen belangrijk. Wat mij ook opvalt is dat na 20 jaar de wolf nog steeds, of misschien weer, een belangrijk onderwerp is in de samenleving. Ook hier hebben ze de laatste tijd een toename in aanvallen.

Harold Zoet

Gedeputeerde natuur