Gelderse gemeenten ondersteund bij versnelling warmtetransitie

De warmtetransitie gaat niet snel genoeg. Dit komt doordat de ontwikkelfase gemeenten veel geld kost en risico’s met zich meebrengt. Gelderland wil de warmtetransitie versnellen met meer publieke warmtenetten.
Gepubliceerd op: 21-november-2023

Het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) helpt. Zij ondersteunen gemeenten bij het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van warmtenetten.

Kansen op het warmtenet

Op dit moment telt Gelderland ruim 900.000 woningen. Daarvan zijn er 42.000 aangesloten op warmtenetten. Dat is ongeveer 5 procent. Er kunnen 340.000 woningen op warmtenetten aangesloten worden. Om de toename van het aantal warmtenetten (richting 2050) te versnellen, hebben meerdere Gelderse gemeenten om structurele steun gevraagd, aan de provincie. Voor het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van de warmtenetten. Uit deze hulpvraag is het GWIB ontstaan. 

Het Gelders Warmte Infrabedrijf

De GWIB is opgericht door:

  • Provincie Gelderland;
  • Oost NL (als fondsbeheerder van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland)
  • Firan (dochteronderneming van Alliander).  

Detlef Meijer is benoemd tot directeur. 

Het Gelders Warmte Infrabedrijf ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van warmtenetten. Hiermee levert het GWIB een belangrijke bijdrage aan het versnellen van de transitie van aardgas naar duurzame warmte.  

Warmtetransitie moet sneller 

Gelderland wil de warmtetransitie versnellen met meer publieke warmtenetten, zoals recentelijk in Didam en Harderwijk zijn aangelegd. De warmtetransitie gaat niet snel genoeg. Met name de ontwikkelfase is voor veel gemeenten een fase die veel geld kost en veel risico’s met zich meebrengt.  

Koploper 

Met de komst van het GWIB is Gelderland de 1e provincie die stappen maakt om de warmtetransitie te versnellen. Daarmee willen wij een inspiratie zijn voor de overige provincies. Meijer: “Andere provincies kijken met belangstelling naar het Gelders model, dus ik verwacht dat de komende jaren meerdere provinciale warmte-infrabedrijven ontstaan.”  

Portret Ans Mol

De provincie streeft naar betaalbare, duurzame warmte voor alle Gelderlanders.

Ik ben dan ook blij dat wij vanuit het Gelders Warmte Infrabedrijf onze gemeenten kunnen ondersteunen. Deze visie komt overeen met de nieuwe Warmtewet die eraan komt. Op deze manier houden we als overheid zeggenschap en betrokkenheid. Bovendien houden we ook de warmtetransitie transparant en betaalbaar voor onze inwoners.

Ans Mol

gedeputeerde Energie & Klimaat

Detlef Meijer, directeur GWIB :  “Prioriteit nummer 1 is voor mij om de Gelderse projecten die al lopen door de ontwikkelfase heen te loodsen naar een definitief investeringsbesluit. Tegelijkertijd willen we ook de gemeenten die nog aan het begin van de ontwikkelfase zitten, helpen met het onderzoeken van de haalbaarheid van een warmtenet."