Dit doet Gelderland: Innovatie mogelijk maken

Groot rood potlood komt uit de 3D printer

Wij ondersteunen bedrijven bij de inzet van nieuwe digitale technologieën en het zo lang mogelijk (her)gebruiken van grondstoffen. Tot 2020 investeert provincie Gelderland €100 miljoen in de economie van de toekomst. 

Nieuwe digitale technologieën

Een slimme en schone economie zorgt voor groene groei en duurzame banen. Gelderland moet de eerste afvalloze provincie van Nederland worden. De aarde warmt op en grondstoffen worden schaars. Bedrijven moeten slim, schoon en sociaal innoveren om concurrerend te blijven.

Duurzaam innoveren

De industrie verandert door digitalisering, robots, kunstmatige intelligentie en 3D-print technologie. 3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Verschillende materialen zijn bruikbaar voor 3D-printen: plastic, beton, hout en papier, de mogelijkheden zijn legio. Eenvoudige of complexe vormen kunnen geprint worden met een 3D-printer. Voor de verkiezingen hebben we een stempotlood met een 3D-printer laten maken (zie foto). Steeds meer sectoren maken gebruik van de mogelijkheden. In de toekomst kan je zelf je eigen voedsel printen.

Groeiende bedrijven ondersteunen

Voor investeringen kunnen ondernemers aankloppen bij de banken, maar soms vinden die investeringen te risicovol. Dan kan de ondernemer terecht bij Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Gelderland en Overijssel. Speciaal voor Gelderse MKB-ondernemers die willen investeren in de groei van hun bedrijf hebben we de ‘Groeiversneller’ ontwikkeld. Via Oost NL kunnen ondernemers vouchers en leningen aanvragen om van start tot verdere groei in hun bedrijf te investeren.

Sport en innovatie

Provincie Gelderland heeft €1,8 miljoen subsidie voor verrassende en verfrissende plannen op het gebied van sport, voeding en gezondheid.

Meer informatie