Veilige zwembaden

Heeft u een zwembad? Dan moet uw zwembad voldoen aan wettelijke voorschriften. Soms kunt u hiervoor een ontheffing krijgen. Een legionellabesmetting van zwembadwater dient u direct te melden.
Veilige zwembaden

Meldingen en ontheffingen

Zwembaden moeten voldoen aan wettelijke voorschriften op het gebied van hygiëne en veiligheid. Dit geldt voor openbare en semi-openbare zwembaden. Bent u houder van zo’n zwembad of wilt u een zwembad bouwen? Meld dan tijdig uw bouw- of verbouwplannen bij ons.

Legionellabesmetting van zwembadwater moet u direct bij ons melden. U doet dat via het formulier 'badinrichting, preventie en aanpak legionella. Legionellabesmetting van leidingwater meldt u bij de inspectie leefomgeving en transport.

Soms kunt u een ontheffing voor één of meerdere voorschriften aanvragen. Zo’n ontheffing wordt verleend in bijzondere situaties als u niet kunt voldoen. Ontheffingen worden verleend voor bepaalde of onbepaalde termijn. U vraagt dan vrijstelling voor de periode totdat nieuw- of verbouw heeft plaatsgevonden. Gebruik daarvoor het ontheffingsformulier.

Zwemlocaties en meer

Zwemmen in natuurwater (zwemlocaties) kan in Gelderland op meer dan 70 aangewezen zwemlocaties. Als er iets aan de hand is met de waterkwaliteit en veiligheid of hygiëne van zwemlocaties of zwembaden, dan kunt u bij ons melden.