Digitale (basis)vaardigheden
Digitale mogelijkheden zijn overal. Vergaderen, solliciteren en studeren bijvoorbeeld: bijna alles kan inmiddels online. Om hier goed gebruik van te maken is technische basiskennis nodig. Ook op de werkvloer is kennis van digitale processen belangrijk: bijvoorbeeld bij het vinden en verwerken van informatie, het kritisch beoordelen van bronnen, het gebruiken van interactieve invulschermen of het goed instellen van de software. In andere beroepen worden werkzaamheden deels door computers gedaan. Het kunnen aansturen van een computerproces is daarbij essentieel: zonder een goede invoer van informatie functioneert de computer niet. Allemaal voorbeelden van digitale vaardigheden.
Samen vooruit
Het beheersen van digitale (basis)vaardigheden zijn mede bepalend voor de kansen in de maatschappij. Bijvoorbeeld bij het vinden van een droombaan of het ontwikkelen van werknemers.
Er zijn behoorlijk wat mensen die moeite hebben met techniek en digitale toepassingen. Dit kan het behouden en vinden van werk in de weg staan. Hoewel het onderwijs veel aandacht besteedt aan het digitaal vaardig maken van de nieuwe generaties, ziet provincie Gelderland dat dit ook voor werkenden én werkzoekenden een belangrijk thema is.
Het innovatieprogramma Gelderland Arbeidswijs stimuleert inwoners om zelf mee te denken in nieuwe oplossingen en kansen. Zo helpen we elkaar vooruit. De gezamenlijke missie: hoe kunnen we de digitale (basis)vaardigheden van werkenden en werkzoekenden vergroten en daarmee hun loopbaankansen bevorderen?