Kaart van Emst-Achterhegge
Kansen voor nieuwe natuur
Emst-Achterhegge bestaat vooral uit grasland, en langs de randen staan bomenrijen. In dit gebied bevindt zich een snelstromende beek (De Handelsebeek) en enkele ondiepe sloten. De beekprik (een zeldzame vis) en de sleedoornpage (een zeldzame vlinder) voelen zich er thuis. Het is een broedgebied van vogels. De combinatie van gevarieerde bodems, diverse typen begroeiing en de ligging, biedt kansen en mogelijkheden voor nieuwe natuur. We richten het gebied zo in, dat vooral kleinere diersoorten zich makkelijker kunnen verplaatsen van de Veluwe naar de IJsselvallei.
Van nature een vochtig gebied
Er is een constante aanvoer van kwelwater vanaf de Veluwe. Kwelwater is regenwater dat in de hoger gelegen Veluwe valt, in het grondwater zakt en in Emst-Achterhegge weer aan de oppervlakte komt. Met de juiste maatregelen kunnen we de omstandigheden voor de oorspronkelijke plantensoorten geschikt maken, zodat deze weer terug kunnen komen. Als het gebied bloemrijker wordt, profiteren ook dieren daarvan. We verwachten hier in de toekomst meer vlinders en vogels boven de graslanden te zien.
Aanpassingen in dit gebied
Werkzaamheden
Dit gaat de aannemer doen:
- Plaggen van de voedselrijke bovengrond tot een diepte van 10-50 centimeter;
- Veranderen van sloten en greppels door graven;
- Vervangen van duikers (kokervormige constructie in een weg of dam, bedoeld om wateren met elkaar te verbinden);
- Aanplanten van bomen;
- Ook worden enkele bouwwerken (zogenaamde kunstwerken) aangepast in de oevers van de Handelsebeek (De Hegge, zie toelichting verderop) om waterberging te regelen (piekafvoeren te reguleren).
Betrokken organisaties
De provincie werkt hierin samen met GLK, gemeente Epe en Waterschap Vallei en Veluwe. De provincie is eindverantwoordelijk voor de natuurontwikkeling. GLK is eigenaar van diverse percelen en heeft als beheerder een grote ecologische kennis. Waterschap Vallei en Veluwe is betrokken vanwege de kennis van het watersysteem en haar verantwoordelijkheid als beheerder van de grotere watergangen. De gemeente is verantwoordelijk voor recreatie, ruimtelijk beleid en ontsluiting van het gebied.
Onderzoek naar resultaat
Het ontwikkelen van natuur vindt geheel op grond van de provincie en Geldersch Landschap en Kasteelen plaats. We verwachten dat er geen negatieve gevolgen voor het landgebruik van de aanwonenden zijn. De geplaatste peilbuizen leveren een nauwkeurig beeld op van de huidige situatie en eventuele veranderingen in de grondwaterstanden in de toekomst. De uitkomsten van deze monitoring delen we met de direct belanghebbenden.
Stichting Bargerveen heeft in 2018 en in 2019 onderzoek gedaan naar muggen en knutten in het gebied Emst-Achterhegge. Ze hebben op meerdere momenten (mei, juli en augustus) metingen uitgevoerd op de natuurpercelen. En ook bij een aantal woningen die aan de randen staan van het gebied. Tijdens deze metingen werd een beperkt aantal steekmuggen gevangen. Dit geeft aan dat er geen massale ontwikkeling van steekmuggen over grote oppervlakten in het gebied plaatsvindt. Wat overigens niet wegneemt dat er plaatselijk in het gebied soms wel last van steekmuggen kan worden ervaren.
Nieuwsbrieven
Zolang we werken aan verbetering van dit natuurgebied, versturen we nieuwsbrieven. Meld u aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.
Oude nieuwsbrieven zijn op te vragen via het vragenformulier. Of neem telefonisch contact op via nummer: 026 359 99 99. De laatste 2 nieuwsbrieven vindt u hieronder: