Groene schoolpleinen

Werk je op een basisschool of in het voortgezet onderwijs en mag het schoolplein wel wat groener? Hier vind je een stappenplan voor de aanpak en inspiratie van andere scholen.
Moeder en kind ontdekken de natuur

Op een groen schoolplein spelen is uitdagend, kinderen kunnen op onderzoek uitgaan en leren van alles over de natuur en wat ze zelf kunnen doen voor de natuur. Kinderen die veel naar buiten gaan zijn fitter, gezonder en kunnen beter leren. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het stappenplan helpt om uw groene schoolplein te realiseren.

Stappenplan

Hoe begin je met je idee voor een groen plein? Waar moet je aan denken in de ontwerpfase? Hoe organiseer je beheer & onderhoud? Hoe kan ik het plein gebruiken voor buitenles? Lees hieronder welke stappen je kan zetten naar je groene schoolplein. 

Stap voor stap

Startfase

In de startfase stel je een werkgroep samen en verbeeld je het droombeeld van jullie groene schoolplein.

Lees meer over de startfase

Stap 2: Ontwerpfase

Het ontwerp van het groene schoolplein maakt natuurbeleving, spelen en leren mogelijk.

Lees meer over de ontwerpfase

Stap 3: Natuurlijk en duurzaam ontwerpen

Een groen schoolplein draagt bij aan natuur, klimaat en duurzaamheid.

Lees meer over bijdragen aan de natuur

Stap 4: Fondsenwerving

Om jullie droom voor een groen schoolplein te realiseren heb je budget, mensen en materialen nodig. Zoals professionele hulp voor het ontwerp en de aanleg.

Lees meer over fondsenwerving

Stap 5: Aanleggen

Je ontwerp is zo goed als af. Nu kun je met je werkgroep de aanleg gaan voorbereiden.

Lees meer over aanleggen

Stap 6: Buitenles

Een groen plein is niet alleen geschikt voor natuurles, maar ook voor bijvoorbeeld vakken als taal, rekenen en aardrijkskunde. Je hele plein kun je zien als een buitenlokaal!

Lees meer over buitenles

Stap 7: Moestuinieren

Kweken van groente, fruit en kruiden is leuk, leerzaam, en gezond! Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat kinderen meer groente en fruit gaan eten als ze met de klas werken in een moestuin.

Lees meer over moestuinieren

Stap 8: Beheer en onderhoud

Een groen schoolplein vraagt meer beheer en onderhoud dan een grijs tegelplein. Hoe kun je het beheer en onderhoud goed organiseren met ouders en kinderen?

Lees meer over beheer en onderhoud

 

1 op de 3 scholen heeft groen schoolplein

Al ongeveer 1 op de 3 scholen in Gelderland maakten hun schoolplein groener. Bijvoorbeeld met bomen en struiken, planten en bloemen voor bijen en vlinders. We steunden hen financieel. IVN Natuur Educatie Gelderland adviseerden de scholen.

Heeft u hulp nodig voor uw groene schoolplein?

Er zijn nog steeds mogelijkheden voor financiële ondersteuning en advies voor een groen(er) schoolplein.