AAN in het donker

'AAN in het donker' is het motto van de fietsverlichtingscampagne 2022. Want met goed werkende fietsverlichting neemt het risico op een fietsongeluk met bijna 20% af.

Het aantal fietsongevallen neemt toe. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met ongeveer 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Steeds meer fietsers hebben goede verlichting, maar jongeren kunnen dit nog wel wat beter doen. Van de 12- tot 24-jarigen heeft slechts de helft werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel een licht, maar vergeten om het aan te zetten. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben meestal geen werkende verlichting, repareren die niet en nemen ook geen vervangende lampjes mee.

Campagne

De campagne ‘AAN in het donker’ loopt van 31 oktober t/m december 2022. De campagne richt zich met name op jongeren tussen 12 en 24 jaar. De campagne is een samenwerking tussen provincies Gelderland en Overijssel. Bureau Kragten voert deze campagne voor ons uit.

Scholentour

Voor leerlingen van 12-18 jaar in het voortgezet onderwijs is er de scholentour. De school is een belangrijke plek in de sociale omgeving van jongeren. Hier verzorgen de promotiemedewerkers een kort informatiemoment. Kinderen die in de ochtend mét fietsverlichting op school komen worden beloond. In de schoolomgeving worden ANWB-tags aangebracht met de reminder ‘Zet je licht aan!’ We laten een promotiedoos achter, waar jongeren laagdrempelig een fietslampje uit kunnen pakken. 

Straatacties

Voor 18-24 jarigen organiseren we straatacties in achtentwintig grotere (studenten)steden in Gelderland en Overijssel. Bijvoorbeeld op een campus, evenement of horeca. Tijdens deze acties worden jongeren zonder licht op een positieve toon aangesproken over fietsverlichting door ervaren promotiemedewerkers. Ze ontvangen oplaadbare lampjes of kunnen hun verlichting gratis laten repareren. Ook  maken we gebruik van reflectiestrips. Deze zorgen voor extra zichtbaarheid. Jongeren die al met fietsverlichting fietsen maken kans op het winnen van een gloednieuwe fiets.

Promotiedoos

De promotiedoos is een pakket boordevol fietsverlichting die de jongeren kunnen gebruiken. Gemeenten mogen scholen, sportclubs, universiteiten, studieverenigingen en andere organisaties selecteren voor het ontvangen van een promotiedoos. 

 

Bekijk het filmpje