Democratiefestival 2019

Veilig voelen of veilig zijn? Welke rol speelt de burger bij ondermijning?

Sessie 30 augustus 2019 van 14.00 uur tot 16.00 uur

Filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg neemt bezoekers mee in de wereld van de hysterie en legt uit waarom we er iets mee moeten.

Mensen zijn hysterische wezens. Of het nu gaat om de verhitte debatten rond migratie, veiligheid, klimaatverandering of om de opgewonden discussies op Facebook en Twitter: hysterie is een vast verschijnsel in onze samenleving. Ze wordt ons aangepraat en we gaan er in mee. Vermoeiend, maar die hysterie moeten we wel serieus nemen, want het zegt iets over ons.

Filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg schreef een boek over hysterie. Hij vertelt waarom hysterie de belangrijkste emotie in ons leven is en wat we ermee aan moeten.

In het bijzonder staat hij stil bij ons gevoel van veiligheid. Criminelen oefenen invloed en druk uit op onze samenleving. Dit bijvoorbeeld door drugsdumpingen in de natuur, bedreigen van bestuurders of criminele activiteiten in woonwijken. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Marc Schuilenburg neemt de rol van de burger bij deze zogenaamde ondermijnende criminaliteit onder de loep. Hij geeft antwoord op de vraag of ondermijning het nieuwe kwaad is. Treedt binnen in de wereld van de drugslabs en ga met Marc Schuilenburg, politie Gelderland en Bureau Drugszaken in gesprek.

Aanmelden evenement

Foto: Marc Schuilenburg (Criminoloog)

Nog 29 plaats(en) beschikbaar.