Democratiefestival 2019

Gelderland, bakermat van de democratie!

Sessie 31 augustus 2019 van 10.00 uur tot 11.30 uur

Ridder van Gelre vertelt over 'Gelderland, bakermat van de democratie!'.

De ridders van Gelre duiken in de Gelderse geschiedenis. Ridder Bas neemt u mee dat Gelre aan de wieg staat van de democratische rechtstaat. Voor velen is dit een onbekend verhaal. De geschiedenis gaat ons ‘ridders van Gelre’ veel te vaak over Holland, Willem van Oranje en de Gouden Eeuw. In Gelderland hebben we daar weinig mee van doen. We hebben onze eigen geschiedenis. Al voor de middeleeuwen kenden we hier zelfbestuur voor kleine boerengemeenschappen, de marken.

In 1418 werd het Gelderse Parlement opgericht, ver voordat er in Holland van een constitutionele monarchie sprake was! Met Joan Derk van der Capellen en zijn neef Robert Jasper stond Gelre voorop in de patriottische beweging. Meer inspraak voor burgers, minder macht voor de vorsten van Oranje. In de negentiende eeuw waren de kritische stukken in de Arnhemse Courant en de kritieken van Jacobus de Kempenaer van grote invloed op het democratiseringsproces. Dat leidde tot de beroemde grondwet van 1848. Zonder enige schroom zouden we kunnen zeggen: Gelderland bakermat van de democratie in de Nederlanden! Ridder Bas legt dat nog eens duidelijk aan u uit!

Tijdens deze sessie vertelt de Ridder van Gelre over ‘Het ontstaan van de Democratie in Gelderland’. Dit is met medewerking van schrijver, dichter, presentator en regisseur Bas Steman alias de Ridder van Gelre.

Aanmelden evenement

Foto: Bas Steman (Ridder van Gelre)

Nog 38 plaats(en) beschikbaar.