Ruimte voor initiatief

In Gelderland bepalen we met onze partners de programmering in iedere regio, voor bijvoorbeeld de sectoren wonen en bedrijventerreinen. Wij vinden het belangrijk dat behoeftes en ambities die over ruimte gaan, regionaal op elkaar zijn afgestemd. Graag bespreken we met u of en hoe uw nieuwe initiatief in de programmering past. Zo realiseren we samen goede projecten.

Ontwikkelprogramma SteenGoed Benutten

SteenGoed Benutten is een ontwikkelprogramma (PDF 1 MB) waarin we samen oplopen om transformatie van leegstand vorm te geven. Door het behouden van ruimtelijke kwaliteit en de aanpak in gebieden centraal te stellen, zetten we in op goede initiatieven die Gelderland mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijker maken. De aanpak is elke keer anders en vraagt om maatwerk. We gaan hierover graag met u het gesprek aan; over wat er nodig is om een gebied mooier of beter te maken, over uw initiatief en wat wij kunnen betekenen. Steeds opnieuw bepalen wij onze rol en inzet. Benieuwd naar de aanpak en naar de mogelijkheden (PDF 540 Kb)? Ga het gesprek aan met uw contactpersoon (PDF 270 kB).

CPO: samen bouwen, zelf wonen

Wilt u samen met een groep of huishouden een woning bouwen en er daarna zelf gaan wonen? Dan kunt u de subsidie of lening Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) aanvragen. U kunt subsidie aanvragen voor het opstellen van een projectplan, met een conclusie over de haalbaarheid van het woningbouwproject en een CPO-lening voor de daaropvolgende ontwikkelingsfase. CPO is met motie 39 (PDF 440 kB) onderdeel van het ontwikkelprogramma SteenGoed Benutten.

Goedkope woningen door Stimulering Sociale Woningmarkt

Door veranderingen in de wetgeving rond wonen en zorg en de toename van het aantal statushouders met recht op woonruimte, is er een piek in de vraag naar goedkope huisvesting. Daarom is uitbreiding van de huisvestingsmogelijkheden voor de sociale doelgroep nodig. Aandacht voor versnelling van het proces is net zo belangrijk als het investeringsdeel. Met de regeling Stimulering Sociale Woningmarkt, onderdeel van SteenGoed Benutten, krijgen gemeenten meer speelruimte om het aanbod van woningen tijdelijk te verruimen.

Wilt u zelf een initiatief starten? 

Lees de brief over de mogelijkheiden (PDF 540 kB) bij SteenGoed Benutten, CPO en Tijdelijke Stimulans Sociale woningmarkt. Bekijk op de kaart projecten SteenGoed Benutten, CPO en Tijdelijke stimulans Sociale woningmarkt die u kunnen inspireren.

Meepraten over wonen en ruimte?

Wilt u verder praten over dit thema? Dat kan op het digitale forum Wonen en Ruimte. Stel uw vraag of deel uw kijk op Wonen, en laat u inspireren door anderen.