Vierhouten-Elspeet

Rondom Vierhouten en Elspeet zijn diverse natuurterreinen aanwezig. Komend vanuit Nunspeet naar Vierhouten en Elspeet, gaat het om ‘t Zandenbos, ‘t Noorderbos, ‘t Soerelse Bos, de Tankbaan, de Elspeetsche Heide, ‘t Vierhouterbos, Noorderheide, het Elspeterbos en de Elspeterstruiken.
Vierhouten-Elspeet

Het gebied grenst aan landgoed Welna en Kroondomein het Loo. Gemeente Nunspeet en Staatsbosbeheer zijn de eigenaren van het merendeel van de genoemde natuurterreinen.

Dit aantrekkelijke en gevarieerde gebied met heidevelden, oude bossen en een rijke (cultuur)historie is populair bij bezoekers aan de Veluwe en biedt haar inwoners en bezoekers van elders de mogelijkheid om (dagelijks) van de natuur te genieten.

Om de aanwezige kwetsbare natuur in dit gebied te beschermen en tegelijkertijd een goede natuurbeleving te behouden, hebben de terreineigenaren gekeken naar wijzigingen in de intensiteit van de padenstructuur en de aanwezige parkeervoorzieningen. Dit betekent enerzijds dat er paden en/of parkeerplekken in de natuurterreinen gaan verdwijnen. Anderzijds zijn er mogelijkheden om recreatieve voorzieningen toe te voegen aan het gebied. Met name in de omgeving van de nieuwe ontvangstlocatie bij station Nunspeet (nog in ontwikkeling).

Op 13 juli was er een online informatiebijeenkomst waar deelnemers werden geïnformeerd over recreatiezonering in het algemeen, het proces voor het maken van een beheerplan voor de gemeentelijke terreinen en de ideeën voor een beperkt aantal maatregelen in de gebieden van Staatsbosbeheer.

Vragen?

Voor vragen over Vierhouten-Elspeet neemt u contact met ons op.