Railterminal Gelderland

Op deze website vindt u informatie over Railterminal Gelderland en Knoop 38. In het gebied rond afslag 38 van de A15 is de provincie Gelderland van plan om Railterminal Gelderland aan te leggen.
Railterminal Gelderland
Laatst gewijzigd op: 2-september-2022

Hiermee draagt zij bij aan een reductie van de CO2-uitstoot door goederenvervoer over het spoor aantrekkelijker te maken. Ondertussen worden de A15 en de Betuweroute worden steeds drukker, is er een windmolenpark aangelegd, zijn er plannen voor een zonnepanelenveld en groeit bedrijventerrein Park15 verder. 

Al deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor het gebied tussen Ressen, Elst, Valburg, Slijk-Ewijk, Oosterhout en Nijmegen en de mensen die er wonen, werken en recreëren. Daarom pakken de provincie Gelderland, de gemeente Overbetuwe en de gemeente Nijmegen deze ontwikkelingen in samenhang op. De bundeling aan projecten en initiatieven noemen we Knoop 38, verwijzend naar de afslag aan de A15. 

Animatie railterminal

Animatie railterminal transcriptie

Het betreft een animatie. In vogelvlucht vliegen we over het gebied waar de railterminal moet komen. Eerst zie je de ontsluitingsweg en de omliggende plaatsen Reeth, Elst en Valburg. Je ziet de snelweg A15 en Park 15 met de grote warehouses. Ook is de plek van de toekomstige railterminal te zien. Vervolgens vliegen we over Eimeren en Reeth en zie je afslag 38 van de A15. We zoomen in en je ziet de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg naar de terminal, er rijden al vrachtwagens op. Links zien we de Betuweroute en het container uitwisselpunt (CUP) van ProRail. We naderen de toegang van de terminal en vliegen erover heen. Op het terrein staan vrachtwagens geparkeerd, er staat een gebouwtje en je ziet de elektrische kranen boven het spoor. Er staan containers opgestapeld. We vliegen weer naar boven en je ziet nogmaals het hele gebied.

Bekijk het ontwerp en infrastructuur (PDF 2 MB) van de RTG of bekijk de animatie (aangepaste versie uit september 2020). 

Nieuwsbrieven

We houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Daarom versturen we nieuwsbrieven. Lees ze terug of meld u aan voor het ontvangen van de nieuwsbrief.

Contact

Railterminal Gelderland is een project van provincie Gelderland en gemeente Overbetuwe. Suggesties? We horen het graag!