Gras, koeien en 180 zonnepanelen

"Ik vind klimaatverandering al lang een heel dringend probleem" zegt Mieke. "Dus toen ik hoorde dat de coöperatie naar dakoppervlak zocht voor zonnepanelen, waren mijn partner en ik snel overtuigd."
vrouw voor dak met zonnepanelen

In 1,5 jaar tijd kreeg de biologische zuivelboerderij ‘Groenhouten’ in Leuth 180 zonnepanelen. Het is één van de vier locaties van coöperatie ‘Energierijck’. Ze zijn gestart onder de zogeheten ‘postcoderoosregeling’, een belastingkorting die dit soort initiatieven mogelijk maakte voor gebieden in aansluitende postcodegebieden rondom de opweklocatie. Met haar partner Paul runt Mieke de boerderij, ergens in het mooie groen tussen Duitsland, de Waal en Nijmegen. “We verdienen ons geld met de zuivelproducten die we maken”, begint Mieke. “Die verkopen we aan huis en via enkele biologische winkels. Bij die panelen gaat het niet om het geld maar om het streven dat we met een groepje gelijkgestemden echt iets kunnen doen aan schone energie.”

Papieren regeling

Hoe werkt het? De coöperatie is eigenaar van de zonnepanelen en plaatst ze op het dak. De eigenaar van het pand kan daar huur voor vragen. De leden betalen een klein bedrag voor hun lidmaatschap aan de coöperatie, krijgen de gelegenheid te investeren in één of meerdere zonnepanelen en ontvangen daar rendement over. Meestal gaat dat om een investering tussen de 250 en de 300 euro per paneel. Je krijgt dan niet letterlijk de stroom van deze panelen. De opgewekte stroom wordt ‘gewoon’ terug geleverd aan het net. Het is dus een papieren regeling die 15 jaar mag duren. Deelnemers ontvangen energiebelasting, die bij het door ‘hun’ panelen opgewekte vermogen hoort, terug van hun eigen energieleverancier. De coöperatie verzorgt de administratie, de aanleg en het onderhoud van de installaties.

Hulplijntjes

“De constructie is niet zo heel ingewikkeld maar je moet je er wel flink in verdiepen”, licht Mieke toe, “zeker als eigenaar van het dak. Je staat voor meerdere vraagstukken waar je hulp bij nodig hebt. Denk maar aan de techniek. Er was een extra middenspanningsruimte van Liander nodig om de stroom van die 180 panelen af te voeren. Ook juridisch is het even puzzelen. Het is wel jouw dak maar het zijn niet jouw panelen. Wie is er dus aansprakelijk bij bijvoorbeeld schade?” 

Die hulp was er ook. Mieke: “Als je op nul moet beginnen wordt het heel lastig. De gemeente Berg en Dal zorgde destijds voor twee beroepskrachten die mede de kar trokken. Dat hielp, net zoals trouwens de subsidieregelingen van de provincie. En dan zijn er nog overkoepelende coöperaties als Energie Samen. Ook zij ondersteunen met kennis en advies.

Mensen meekrijgen

Inmiddels ‘renderen’ de panelen en smaakt het succes bij de coöperatie naar meer. Als penningmeester zet Mieke zich met het bestuur in voor nieuwe opweklocaties. Ze hebben al een mooie plek in Breedeweg (Groesbeek, red.) op het oog. Lachend: “Het is gewoon leuk om mensen mee te krijgen. Om ze te laten inzien dat het anders kan en dat je er ook gewoon geld mee kan verdienen. Daar is niks mis mee. Dus waarom niet? Als je samen verschil kan maken. Maar beter nog dan energie opwekken is energie besparen!” 

Wat is jouw invloed

In deze campagne laten Gelderlanders zien hoe zij door een andere manier van leven, werken, wonen, reizen en eten het klimaat verbeteren. Laat je verrassen, fris je kennis op en vooral: deel ook jouw initiatief!

Wat wil je weten van...

Evenementen

hardloper neemt water aan tijdens wedstrijd

Het verduurzamen van een evenement is heel erg lastig.



Waar of niet waar?

Zonne-energie

In Gelderland wordt 10% van de gebruikte elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op woningen.

Waar of niet waar?

Windenergie

Om deel te nemen in een energiecoöperatie moet je veel geld hebben.

 

Waar of niet waar?

Energie besparen

Ik heb een huurhuis, dus energiebesparing gaat niet over mij.

 

Waar of niet waar?

Elektrisch rijden

Gemiddeld staat een auto 95% van de tijd stil.

 

 

Waar of niet waar?

Voedsel

Voeding header.jpg

Een duurzaam menu is alleen mogelijk bij kleine instellingen (horeca, zorg-instellingen, bedrijfs-catering, detailhandel).

Waar of niet waar?

Nog niet uitgelezen?

Er is meer!