’Burger’ windmolens: klein aandeel, groot effect

Eerlijk gezegd houdt het me al bezig sinds m’n vierde”. Er klinkt enige schroom in haar stem als Xeni (30) het zegt. Ze heeft het over de wereld die ze, toen al, wat beter wilde maken.

Via een bijbaantje bij de energiecoöperatie zag ze als student hoe een groep gelijkgestemde mensen samen aan iets moois bouwde: drie ‘burger’ windmolens. Genoeg voor de energie voor 11.000 huizen. Inmiddels heeft ze zelf ook een aandeel en geeft ze hiermee aan al lang geen buitenstaander meer te zijn: “Mijn studie Geografie, Planologie & Milieu bracht me eigenlijk al een beetje op dat spoor. En in mijn werk ben ik ook met duurzaamheid bezig, maar dan voor sociale huurwoningen.” Dat de molens nu inmiddels alle drie echt draaien, energie leveren en dat de omgeving mee profiteert, maakt haar trots.

Mede-eigenaar

“Het geeft vooral een goed gevoel dat je samen iets voor elkaar krijgt. Iets dat ertoe doet. Je trekt samen op, leert van elkaar en realiseert iets tastbaars. Zo horen bij het windpark ook een omgevingsfonds en groenfonds. Daar wordt de omgeving duurzamer van en de mensen beter. Daarom heb ik een aandeel gekocht in Windpark Koningspleij via Rijn en IJssel Energiecoöperatie. De molens zijn van hen. Voor niet zo heel veel geld, hoor. Voor 250 euro heb je al één windaandeel. Mijn vriend heeft trouwens ook een aandeel gekocht. We zijn dus samen mede-eigenaar. Klinkt best goed, toch? Het eerste dividend wordt ergens aan het eind van dit jaar verwacht.”

Kritische vragen

De negatieve sfeer die er soms rond windenergie hangt, ontgaat haar niet. ”Ik merk het wel. Je krijgt kritische vragen uit de omgeving. Een enkele keer ben ik tijdens de windcampagne zelfs geschoffeerd op straat. Dat raakt me wel.” Toch brengt het negatieve sentiment haar niet van haar stuk. “Het is soms wel lastig. Ik begrijp heel goed dat je in de gaten moet houden dat de molens niemand schaden. Denk bijvoorbeeld aan slagschaduw. Ik voel me juist gesterkt door wat ik zie”, klinkt het overtuigd, “we moeten juist samen alle zeilen bijzetten met zon, wind en alle andere vormen van duurzame energie. Ik vind het dus een voorrecht om dit te mogen doen.” 

Dichtbij

Het opzoeken van andere mensen met hetzelfde doel en dezelfde energie hielp Xeni. “De energiecoöperatie is een geweldige plek. Samen bedenken wat je zou kunnen doen, helpt om uiteindelijk concrete stappen te zetten. Dat gun ik anderen ook. Wat zou ik dan adviseren? Laat je niet ontmoedigen door slecht nieuws. Er kan veel. Informeer jezelf, wees nieuwsgierig, vraag anderen. Zoek iets dichtbij. In je eigen wijk of dorp. Daar begint het.”

Wat is jouw invloed

In deze campagne laten Gelderlanders zien hoe zij door een andere manier van leven, werken, wonen, reizen en eten het klimaat verbeteren. Laat je verrassen, fris je kennis op en vooral: deel ook jouw initiatief!

Wat wil je weten van...

Voedsel

Voeding header.jpg

Een duurzaam menu is alleen mogelijk bij kleine instellingen (horeca, zorg-instellingen, bedrijfs-catering, detailhandel).

Waar of niet waar?

Evenementen

hardloper neemt water aan tijdens wedstrijd

Het verduurzamen van een evenement is heel erg lastig.



Waar of niet waar? 

Zonne-energie

In Gelderland wordt 10% van de gebruikte elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op woningen.

Waar of niet waar?

Windenergie

Om deel te nemen in een energiecoöperatie moet je veel geld hebben.

 

Waar of niet waar?

Energie besparen

Ik heb een huurhuis, dus energiebesparing gaat niet over mij.

 

Waar of niet waar?

Elektrisch rijden

Gemiddeld staat een auto 95% van de tijd stil.

 

 

Waar of niet waar?

Nog niet uitgelezen?

Er is meer!